szarlotka z czarną porzeczką

Szarlotka z czarną porzeczką

Aga Ciasteczkolandia ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY, Strona glowna banner, szarlotki 0 Comments

Zapewne pisałam już o tym nie raz, ale takie proste, sielskie ciasta kocham najbardziej. Szalotka o krucho-maślanym spodzie, pokryta łagodnymi, duszonymi jabłkami, z dodatkiem orzeźwiających czarnych porzeczek, które mam wrażenie, jak mało które owoce, potrafią w jeden chwili, swoim smakiem i zapachem przywołać w pamięci wakacje u babci na wsi…

Ta szarlotka genialnie smakuje schłodzona, nie polecam jej natomiast na wycieczki rowerowe (przetestowane), no chyba, że nie przeszkadza Wam ów ciasto w formie zmiksowanego deseru, ale pamiętajcie wtedy o łyżeczkach… 😉

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej papierówki, antonówki, szara reneta)*
  • ok. 100 g cukru
  • ok. 200 g czarnej porzeczki

*etap przygotowania jabłek można pominąć jeśli macie w spiżarni jabłka w słoikach przygotowane z myślą o szarlotkach.

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść z nich kruche ciasto, albo tak jak ja zrobić to w robocie kuchennym.

Prostokątna formę (u mnie 29 cm x 24 cm) lub okrągłą o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ¾ części ciasta wylepić jej spód. Odstawić foremkę i pozostały kawałek ciasta do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, pokroić i umieścić w garnku wraz z połową szklanki wody i gotować, aż do momentu, gdy zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodać cukier (niekoniecznie całe 200 g. , gdy jabłka są słodkie wystarczy kilka łyżek.)

Na przygotowany spód wyłożyć jabłka, obsypać je czarną porzeczką, a następnie posypać kawałkami pozostałego ciasta (albo zetrzeć ja na ciasto na tarce o dużych oczkach).

Piec przez ok. 3–40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *