Proste, klasyczne babeczki waniliowe. Sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis. Babeczki zawsze świetnie sprawdzają, goście chętnie po nie sięgają, a swoja obecnością zdobią stół. Odkąd pamiętam piekę je z tego przepisu…
Krem, który podam w przepisie jest na bazie masła i cukru, bo daje on wyraźne wzory, kiedy korzystamy z rękawa cukierniczego i tylki. Kremy na bazie bitej śmietany i mascarpone, choć może smaczniejsze, mniej słodkie i tłuste nie dają tak dobrego efektu (i trwałego o ile przed podaniem trzymamy je w chłodzie).
Składniki:
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, nie mylić z olejkiem waniliowym)
Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misie miksera i zmiksować.
Dodać mleko i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przełożyć do foremek. Miękkie papilotki umieścić w formie do muffinek, sztywne wystarczy poustawiać na blaszce do pieczenia.
Piec w temp. 180 st. C przez 20-25 min.
Krem:
- 200 g masła (miękkiego)
- 1, 5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Masło i cukier puder miksować aż do białości.
Dodać mleko i całość ponownie zmiksować.
Krem powinien być gładki i nie bardzo gęsty. Gdyby był za gęsty dodać więcej mleka, jeśli za rzadki osypać cukru pudru i wstawić na kwadrans do lodówki.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z wybrana tylką ( u mnie Wilton 1M ) i ozdabiać babeczki.
Ponieważ krem zawiera sporo masło, będzie się podobnie jak masło zachowywał. W lodówce stanie się twardy, w ciepłym pomieszczeniu, będzie miękki, dlatego optymalnie trzymać je w lodówce i wyjąć 15 min. przed podaniem.
Smacznego!
with love
Comments 9
Jakie śliczne , jak elegancko podane
Author
Dziękuję! Wiesz, to było całe przyjęcie czarno- białe…
A ile sztuk wychodzi z jednego przepisu?:)
Author
Iga 10-12 sztuk.
Pozdrawiam 🙂
A ile tego mleka do muffinek? Właśnie je chcę piec, a nie widzę 🙁
Author
Iga 1-2 łyżki najlepiej pełnotłuste, ale jak masz inne to tez ok. 😉
Ale pysznosći 😀
Ile proszku do pieczenia? Bo jest dwa razy po łyżeczce 🙂
Author
1 łyżeczka tylko. Pozdrawiam.