babeczki wanilowe z kremem

Klasyczne babeczki waniliowe z kremem maślanym

Aga Ciasteczkolandia babeczki & muffinki, PRZEPISY 13 Comments

babeczki wanilowe z kremem

Proste, klasyczne babeczki waniliowe. Sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis. Babeczki zawsze świetnie sprawdzają, goście chętnie po nie sięgają, a swoja obecnością zdobią stół. Odkąd pamiętam piekę je z tego przepisu…

Krem, który podam w przepisie jest na bazie masła i cukru, bo daje on wyraźne wzory, kiedy korzystamy z rękawa cukierniczego i tylki.  Kremy na bazie bitej śmietany i mascarpone, choć może smaczniejsze, mniej słodkie i tłuste nie dają tak dobrego efektu (i trwałego o ile przed podaniem trzymamy je w chłodzie).

Składniki:

(wszystkie składniki w temp. pokojowej)

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, nie mylić z olejkiem waniliowym)

Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misie miksera i zmiksować.

Dodać mleko i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przełożyć do foremek. Miękkie papilotki umieścić w formie do muffinek, sztywne wystarczy poustawiać na blaszce do pieczenia.

Piec w temp. 180 st. C przez 20-25 min.

Krem:

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1, 5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masło i cukier puder miksować aż do białości.

Dodać mleko i całość ponownie zmiksować.

Krem powinien być gładki i nie bardzo gęsty. Gdyby był za gęsty dodać więcej mleka, jeśli za rzadki osypać cukru pudru i wstawić na kwadrans do lodówki.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z wybrana tylką ( u mnie Wilton 1M ) i ozdabiać babeczki.

Ponieważ krem zawiera sporo masło, będzie się podobnie jak masło zachowywał. W lodówce stanie się twardy, w ciepłym pomieszczeniu, będzie miękki, dlatego optymalnie trzymać je w lodówce i wyjąć 15 min. przed podaniem.

Smacznego!

babeczki z kremem czarno- białe

with love

Comments 13

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      Myślę, że do kilku dni, choć wiadomo, że babeczki (spody) im świeższe tym smaczniejsze. Krem jest dobrze zakonserwowany przez cukier i masło. Ja piekę je zawsze dzień wcześniej popołudniu. Pozdrawiam

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *