Jeśli szukacie przepisu na idealne, chrupiące maślane ciasteczka, to właśnie go znaleźliście! Praca z tym ciastem to przyjemność, przypomina wałkowanie ciastoliny. Wiele z kruchych ciasteczek, które piekłam do tej pory doprowadzało mnie do furii krusząc się i rwąc przy wałkowaniu, co psuło świetną zabawę, do której pieczenie ciasteczek z dziećmi zaliczam. Ten przepis gwarantuje zachowanie zdrowia psychicznego… Po upieczeniu ciasteczka są kruche (ale nie łamią się bez powodu), bardzo smaczne, maślane, w sam raz słodkie i co ważne (gdy tak jak my wykorzystacie je w urodzinowym konkursie na najładniejsze ich ozdobienie…) zachowują swój kształt po upieczeniu. Jeśli planujecie wyciskać w nich napisy stempelkami do ciasteczek, zmniejszcie ilość proszku o połowę.
Składniki:
- 170 g miękkiego masła
- 180 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 g lub więcej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Wsypać suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, delikatnym lecz pewnym ruchem. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie by je rozwałkować, dosypać trochę mąki, ale pamiętając, że jeśli przedobrzymy, będzie twarde.
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie wyjąc 1 część ciasta,posypać delikatnie mąką (ja obtaczam zawsze wałek mąką zamiast ciasta) rozwałkować ją na grubość ok pół cm. (delikatnie posypanej mąką) stolnicy.
Wycinać za pomocą w foremek do ciasteczek (które każdorazowo dobrze jest zanurzyć w mące) i układać je w odstępach na blachach (ja zawsze wykładam je pergaminem)
Piec w 175 stopniach przez 8-12 min. w zależności wielkości ciasteczek (i piekarnika), do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia, a następnie dowolnie oblewać lukrem i ozdabiać.
Miłej zabawy!
Comments 7
Author
Gość: [Angie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
Uwielbiamy takie ciacha!
Gość: [Samantha] *.as13285.net 5 lat temu
Takie ciasteczka są najlepsze i pewnie świetnie smakują 🙂
karmel-itka 5 lat temu
urocze ;]
uwielbiam kruche ciasteczka.
majanaboxing 5 lat temu
Takie ciasteczka są super pyszne. I mają ładne kształty:)
Ja dziś zrobiłam lawendowe, powędrują na jutrzejszy festyn 🙂
Pozdrawiam ciepło:*
Gość: [ika_an] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
Pyszne!
nathalia8 5 lat temu
cudne te twoje ciasteczka:)maślane najlepsze:):):):)
anetin 5 lat temu
zrobiłam razem z dziećmi, wyszły bardzo smaczne 🙂 dziękujemy za fajny przepis 🙂
Gość: [aga] *.net.stream.pl 5 lat temu
Ciasteczka wyszly przepyszne. Przepis fantastyczny, pieczenie ciasteczek od dzisiaj to przyjemnosc 🙂
Gość *.189.219.118.skyware.pl 5 lat temu
Podaj proszę w jakiej temperaturze pieczesz te ciasteczka…
Aga Sz.5 lat temu
Dziewczyny bardzo sie cieszę, jeśli dodaje do czegoś przydomek ,,idealne” to tak jest i ciesze się, że to potwierdzacie komentarzami. Piekę je w 175-180 stopniach
lucynella 4 lata temu
piękne ciasteczka 🙂
Gość: [PanSłodki] *.play-internet.pl 4 lata temu
piekłem w piątek. naprawdę idealne!!!!
Aga Sz. 4 lata temu
Panie słodki- widzisz można mi zaufać 😉
Gość: [Kocham słodkości] *.docsis.tczew.net.pl 4 lata temu
Właśnie zrobiłam te ciasteczka, są przepyszne 🙂 Na jutro nic nie zostanie.
Dziękuję za łatwy i tani przepis 🙂
iwonaasb 4 lata temu
Przepis brzmi baardzo zachęcająco.. Dodaję do ulubionych i z pewnością wypróbuję 🙂 Pozdrawiam
Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 4 lata temu
Witam , ciasteczka z Pani przepisu wyszły rewelacyjnie czy z tego przepisu moge zrobic korpusy babeczek?
Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Polecam do nich polewę z białej czekolady a na nią posypkę cukrową, bądź płatki migdałów 🙂
Gość: [Anka] *.ntlworld.ie 3 lata temu
Dziękuje za super przepis mój synek zjadł odrazu chyba z 10 ciasteczek, prosty przepis a ciasteczka bardzo kruche i pyszne!!!
Gość: [sansa] *.coner.static.3s.pl 3 lata temu
Ciasteczka dobre ale sol mi przeszkadza, czuć ze są słone.
Gość: [Pati] *.toya.net.pl 3 lata temu
Czy te ciasteczka dużo rosną? Chciałabym dziś zrobić z synkiem te ciach dla babci na jutrzejsze święto. Chcielibyśmy odciskać na nich stempelkiem napisy ale nie wiem czy te napisy przez proszek do pieczenia nie znikną w piekarniku.
Najwyżej nie dodamy proszku.
I jeszcze jedno pytanie: ile ciasteczek wychodzi z tej porcji?
Aga Sz. 3 lata temu
Pati to ciasto sprawdzają się idealnie, by robić na nich pieczątki. Minimalne zmniejszenie ilości proszku dobrze im wówczas zrobi. Wychodzi ich całkiem sporo, zależy od wielkości foremek, ale to pół kilo ciasta, wiec wystarczy, by obdzielić babcie , dziadków i jeszcze do puszki sobie schować 🙂 Pozdrawiam ciepło!
margot11 3 lata temu
Świetne te ciasteczka
Gość: [Piekarnik na Emigracji] *.upc-d.chello.nl 3 lata temu
Swietne ciasteczka !!! Od pewnego czasu zajmuje sie ciasteczkami okolicznosciowymi zdobionymi lukrem ale mialam klopot wlasnie z samymi ciasteczkami … szukalam takich co naprawde beda trzymac forme i w koncu znalazlam 🙂 Dziekuje za ten przepis .. naprawde mi pomogl 🙂 Wlasnie skonczylam piec i jestem naprawde szczesliwa 🙂 Mam pytanie czy zmiejszalas ilosc cukru ( bo cos widzialam na ten temat w komentarzach i jesli tak to czy nie wplynelo to na forme ciasteczek ) … tak sa bardzo pyszne ale gdy naladuje na nie dekoracje z lukru to faktycznie moze warto by bylo odjac troche cukru … A !! I jeszcze … umieszcze ten przepis u siebie na blogu oczywiscie z podaniem twojego bloga … Czy moge ?? 😉 … Pozdrawiam 🙂
Aga Sz. 3 lata temu
Piekarnik na emigracji _ w takim razie ja cieszę się jeszcze bardziej!. Zdarza mi się zmniejszać trochę ilość cukru i jest ok, czasem trzeba użyć trochę więcej mąki (wiadomo różnie bywa z jej wilgotnością) w oryginale jest łyżeczka soli, ja daje max pół. Spróbuj użyć też cukru drobnego, są jeszcze bardziej gładkie. Pozdrawiam Cię wiosennie!
ps.oczywiście będzie mi niezmiernie miło, jak na blogu podasz źródło mojego bloga :*
Gość: [slomka] *.dllstx.fios.verizon.net 3 lata temu
Ile czasu mozna je przechowywac zamkniete w puszce? dziekuje za odpowiedz.
vanilia81 3 lata temu
slomka- spokojnie tydzień, dłużej nigdy u nas nie leżały i jeśli miałyby je jeść dzieci, nie przekraczałabym tego terminu. Można je też mrozić 🙂 Pozdrawiam!
Gość: [Piekarnik na Emigracji] *.upc-d.chello.nl 3 lata temu
Przepis u siebie umiescilam 🙂 Oczywiscie z podaniem zrodla 🙂 Wlasciwie juz jakis czas temu, napisalam raz tutaj to w komentarzu, ale go nie widze .. mozliwe, ze przez moje zakrecenie w ogole go nie wyslalam … Pozdrawiam 🙂
Gość: [ŻabaSabina] *.net.brewet.pl 3 lata temu
Najlepszy przepis na kruche ciasteczka na jaki trafiłam 😉 Pozdrawiam 🙂
Gość: [magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
najlepsze ciasteczka dla takich leni kuchennych jak ja !!! rewelacyjne, mieszam wszystko do samego końca mikserem 😉 za co właśnie uwielbiam ten przepis!!
Dziękuję serdecznie, jakby jeszcze jakiś taki przepis na pierniczki 😉
Gość: [awa] 212.160.172.* 3 lata temu
a co z 2 częścią ciasta?
Aga Sz. 3 lata temu
magda – dziękuję! Pierniczki polecam ,,pierniczki idealne” są na blogu.
awa- jeśli nie zjadłaś jej na surowo (żart) to oczywiście jak skończy nam się pierwsza część ciasta, wyjmujemy z lodówki drugą i postępujemy tak samo 😉
Gość *.dynamic.chello.pl 3 lata temu
„zachowują swój kształt po upieczeniu”- wlasnie takich ciasteczek szukalam, udekoruje lukrem krolewskim,beda pyszne i sliczne
Gość: [Marta] *.kpsi.pl 2 lata temu
Ile tych ciasteczek wychodzi?
Aga Sz. 2 lata temu
Marta sporo! Pół kilo ok, no a ile sztuk to już zależy od tego jak dużych foremek użyjesz. Obstawiam, że jakieś 25-30 szt. takich wielkości zakrętki od słoika. Pozdrawiam& miłego pieczenia 🙂
Gość: [Magda] *.as13285.net 2 lata temu
No i w koncu przepis z calymi jajkami 😉 nie lubie tych z samymi zoltkami bo nie wiem pozniej co zrobic z bialkami a wyrzucac jedzenia nie cierrrpie
Aga Sz. 2 lata temu
Madziu zamrozić możesz białka, albo od razu upiec bezy, beze Pavlovej, kokosanki albo babkę na białkach! 😉 Smacznego!
Gość: [Magda] 2.96.246.* 2 lata temu
Dzięki nie wiedziałam ze mozna mrozić!
A ciasteczka upieklam.
WYŚMIENITE!!!!! Zanioslam do szkoły na urodzny córki i wszyscy zachwyceni
Gość: [slomka] *.dllstx.fios.verizon.net 2 lata temu
Najlepsze ciasteczka na swiecie . pieke od roku I to million razy
Oprócz smaku najlepsze jest to ze jak robisz napisy to nie zmieniaja ksztaltu co jest rzadkoscia dzieki za latwy I szybki przepis
Gość: [a dupa rośnie] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
właśnie się nimi zajadamy! pyszne są!! przełożyłam je powidłami, dzięki czemu stały się mięciutkie, a nie kruche. rewelka!
Gość: [magda] *.31-79-r.retail.telecomitalia.it 2 lata temu
najlepsze ciastka na świecie i w smaku i co najważniejsze w czasie wyrabiania!! nienawidzę robić ciasta w rękach ale to ciasto to sama przyjemność!!
Dziękuję
Gość: [asik03] *.static.telsat.wroc.pl 2 lata temu
Ciasteczka rewelacyjne, rozeszły się w 2 sekundy i powiem szczerze…była o nie lekka wojna 🙂 Polecam wypróbować.
Gość: [Gość] *.play-internet.pl rok temu
Świetne ciasteczka, z chęcią je wypróbuję, a jak długo można je przchowywać ??
Aga Sz. rok temu
Gość, *.play-internet.pl – tydzień spokojnie 🙂
Gość: [Agata] *.gorzow.mm.pl rok temu
Mam na prawdę lewą rękę do wypieków. Ale stwierdziłam że się nie poddam i spróbuję. Zabrałam się za twój przepis. I o dziwo wyszły wspaniałe ! Dałam o połowę mniej curku i wyszły fantastyczne ! Bardzo się cieszę i dziękuję za świetny przepis na ciasteczka dla mojego synka.
Pozdrawiam
Agata
Gość: [anna] *.cust.tele2.se 5 miesięcy temu
pierwszy raz przy zabawie z dziecimi udalo sie zrobic takie dobre ciasteczka dzieki
Gość: [Agata] *.play-internet.pl 4 miesiące temu
pyszne wyszły, wersja z czekoladową polewą też się sprawdziła 🙂
Gość: [ol] *.awacom.net 4 miesiące temu
Moja mama robiła takie ciasteczka sklejane kremem kakaowym. W górnym ciastku była dziurka tam było miejsce na konfiturę porzeczkową wiśniową lub inną ulubioną, na niej kleks białego kremu. Oponka polana polewą czekoladową. Pycha. Niestety mama nie zostawiła przepisu na ciasteczka(zmarła jak miałam 13 lat). Teraz trafiłam na Twój przepis… nawet nie wiesz jaka to radość zrobić te ciasteczka po 30 latach. Dziękuję Ci bardzo.
Aga Sz. 4 miesiące temu
awacom.net No to mnie wzruszyłaś na dobranoc. Bardzo mi przykro z powodu Twojej Mamy i cieszę się, że pomogłam przywołać smaki i wspomnienia dzieciństwa…Moc uścisków przesyłam…
Gość: [M.W.O.] 93.176.249.* 2 miesiące temu
Witam, mam pytanko ekstrakt waniliowy to to samo co aromat waniliowy? I czy jest on konieczny bo u mnie nikt nie trawi waniliowego posmaku Pozdrawiam:)
Aga Sz. 2 miesiące temu
M.W.O., 93.176.249.* Nie to nie to samo. Spokojnie możesz pominąć jeśli nie lubicie wanilli 😉
Gość: [Ginger] *.play-internet.pl 1 miesiąc temu
Jestem pod ogromnym wrażeniem! !!! Jedna blaszka zniknęła w 1min… Ciasteczka zachowują swój kształt – istotne przy dekorowaniu lukrem królewskim Przepis jakiego szukalam od dluzszego czasu. Dzięki serdeczne!!! Ps.do tej pory tylko czekoladowe pierniki byly moją specjalnością, teraz maślane ciasteczka do nich dołączą Pozdrawiam ciepło
Czy masło mozna zastapic margaryna czy musi to byc masło prawdziwe w kostce??
Author
Pewnie można,choć moim zdaniem nie warto. Odbije się to na smaku, nie będą maślane a margarynowe :/ Pozdrawiam!
Wczoraj zrobiliśmy razem z siedmiolatkiem. Dziś ozdabiamy białą czekoladą, ale bez polewy też są pyszne :-). Część mąki białej zamieniłam na pełnoziarnistą, myślę, że bez uszczerbku na smaku. Ktoś w komentarzach pytał, ile ciasteczek wychodzi z tej ilościa ciasta. U mnie – 2,5 blachy.
Author
Kasiu ślicznie Ci dziękuję za ten komentarz. Wielu miłych chwil z synem w kuchni życzę i pozdrawiam serdecznie!
Czy można zrobić wersję z kakao ? I jak zmienić proporcje? odjac mąki tyle ile dodajemy kakao?
Author
Nie piekłam nigdy kakaowej wersji, ale jeśli miałabym to zrobić, to dokładnie tak jak piszesz.Dwie kopiaiaste łyżki ciemnego, gorzkiego kakao powinny wystarczyć.