Ucierana babka kasztanowa i kilka słów życzeń…

Aga Ciasteczkolandia babki, ciasta, PRZEPISY, Wielkanoc 0 Comments

 

Pamiętam dokładnie moje rozczarowanie gdy pierwszy raz skosztowałam kremu kasztanowego ze słoiczka, a później zachwyt na babeczkami (klik), które z jego wykorzystaniem powstały. Cała tajemnica tego kremu polega na tym, że całą swą moc ujawnia gdy wykorzystany jest jako dodatek do wypieku. Przyszła więc kolej na wykorzystanie tego kremu w kolejnym cieście.

Skorzystałam z klasycznego przepis na babkę ucieraną, zmniejszyłam tylko ilość cukru, pominęłam zbędne w tej wersji dodatki i aromaty w zamian dodając krem kasztanowy właśnie. Mięciutka, wilgotna, o charakterystycznym, bardzo przyjemnym posmaku kasztanów. Całość wieńczy gęsta polewa czekoladowa i chrupiące orzechy. Bardzo polecam, nie tylko na Wielkanoc, z cała pewnością powtórzę ten wypiek jesienią…

Korzystając z okazji…

Życzę Wam Kochani pięknych Świąt. Takich, w takcie których znajdziecie czas by wybrać się na spacer i wsłuchać w śpiew ptaków, by w spokoju, bez pośpiechu napić się ciepłej kawy. Świąt bez komputerów, laptopów i telefonów. Życzę Wam radości i spokoju w sercach. Bądźcie zdrowi, szczęśliwi i uśmiechnięci.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 200 g kremu kasztanowego

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić ze szczypta soli, odstawić.

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i cukier i krem kasztanowy, dobrze zmiksować.

Do masy dodać i delikatnie połączyć z białkami.

Przesiać obie mąki z proszkiem, ostrożnie wymieszać do połączenia się składników.

Formę do babki (albo taką z kominem) wysmarować masłem, obsypać mąką.

Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 30-40 min.(wbity drewniany patyczek ma być suchy).

Wyjąć z piekarnika, odstawić, po ostygnięciu odwrócić do góry nogami na talerz by ciast wyszło w formy.

Polewa:

  • 60 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, roztopić na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie polewa.

Poczekać aż chwile przestygnie, polać babkę, ozdobić (u mnie dwiema garściami mieszanki posiekanych orzechów).

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.