W tak piękną pogodę jak dziś, nie mam za bardzo siły i ochoty na przesiadywanie w kuchni i przed komputerem. Bez zbędnych opisów podrzucam więc tylko przepis na coś, co mnie ostatnio oczarowało – mrożony jogurt czereśniowy. Nie wymaga użycia maszynki do lodów, a lody bardzo przypomina. I to te najlepsze 🙂 Gorąco (a może raczej chłodząca?) polecam!
Składniki:
- 300 ml gęstego jogurtu (najlepiej bałkański, grecki)
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek cukru pudru
- ok. 200 g czereśni
Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny, tak by powstał lukier. Dodać do niego jogurt i zmiksować blenderem, dosypać umyte, wydrylowane czereśnie (ja miałam zamrożone, więc całość dużo szybciej się zmroziła) wszystko ponownie zblendować. Przelać do 8 dużych lub 4 małych naczynek, włożyć do zamrażalnika na 1,5 godz.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [Angie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
Przepysznie wygląda!
oluus90 5 lat temu
pomysł bardzo ciekawy 🙂 idealne na upały!
Gość: [iAlice] *.welnowiec.pl 5 lat temu
Ile dodać tych czereśni ?
kuchnia_breni 5 lat temu
Ale mi narobiłaś tym ochoty!
Gość: [Madleine] *.adsl.inetia.pl 5 lat temu
idealny na taka pogode 🙂
Gość: [Edyta] *.dynamic.mm.pl 5 lat temu
Jutro z samego rana biegnę do sklepu po czereśnie! 🙂
anahitka9 5 lat temu
o kurczaki! ale smakowicie wygląda! Świetne zdjęcia!:)
majanaboxing 5 lat temu
O mniam! Bosko pyszny, cudowny! Uściski kochana :*
zawsze.oliwek 5 lat temu
jogurt z czereśniami musi być pyszny na upał 🙂 fajny deser!
judik1119 5 lat temu
Boskie zdjęcia! Ma się ochotę sięgnąć po porcyjkę tego jogurtu-pycha!:)
malgorzata.dz 5 lat temu
Mniam! Bardzo apetyczne zdjęcia. 🙂
Aga Sz. 5 lat temu
dziewczyny -dziękuję, dziękuję, dziękuję :***
iAlice już myślałam, że pominęłam w przepisie, ale jest przecież 🙂 Tak na oko 2 garści dałam i wyszło po zważeniu 20 dag.
aluubaluu 5 lat temu
Uwielbiam takie jogurty 🙂 a Twój jest taki puszysty, wygląda wyśmienicie !
Gość: [Ala] *.dyn.iinet.net.au rok temu
wspanialy przepis na szybkie lody… mam male pytanie…czy moge pominac cukier i dodac mrozone maliny ? … dziekuje, Ala
Aga Sz. rok temu
Alu mrożone maliny będą ok. (tylko jeśli ich nie zblednujesz czy przetrzesz będziesz pestki wyczuwać) cukier wiadomo nieobowiązkowy, choć maliny kwaśne bywaja, więc może o miodzie czy ksilitolu pomyśl?