Tort Rocher

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, Strona glowna banner, torty 0 Comments

Tort na bazie puszystego, kakaowego biszkoptu, nasączonego likierem orzechowym ( np. Frangelo byłby idealny) lub po prostu mocną kawą. Krem stanowi kombinacja śmietany kremówki, mascarpone i nutelli, a całość wzbogacona jest o chrupiące, prażone orzechy laskowe. Czekoladki Ferrero Rocher wieńczą dzieło, pamiętajcie jednak, by na każdy kawałek tortu przypadła jedna ich sztuka. Tort prosty w wykonaniu, idealnie sprawdzi się jako tort urodzinowy dla dorosłej osoby. Jeden z tych tortów, które smakują każdemu. Wbrew pozorom nie jest bardzo słodki!

Biszkopt:

( szklanka o pojemności 250 ml )

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao przesiać przez sitko, wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując.

Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na niskich obrotach.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać je do masy jajecznej i wymieszać za pomocą szpatułki , ostrożnie, tak by białka nie opadły.

Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarujemy! Delikatnie przelać ciasto do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i niezwłocznie (w formie) upuścić z wysokości kolan na podłogę (warto zabezpieczyć ją deską/ręcznikiem. Wystudzić, a następnie przekroić na 3 blaty.

Po przestudzeniu, objechać dookoła ciasta nożem, wyciągnąć z formy, przekroić, tak by powstały 3 blaty.

Krem:

  • mały słoiczek Nutelli (230 g)
  • 200 g mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 100- 150 g orzechów laskowych

Śmietanę i mascarpone ubić na puszysty krem. Stopniowo, po łyżce dodawać nutellę.

Krem może wydawać się ciut za płynny, spokojnie nutella, która jest w składzie, w lodówce stwardnieje i usztywni całość.

Do nasączenia:

  • kilka łyżek likieru orzechowego, kawowego, lub mała filiżanka mocnej kawy

Do ozdoby:

  • czekoladki Ferrero Rocher (w ilości odpowiadającej ilości kawałków, na jaki chcemy tort pokroić, u mnie 12 szt.)

Orzechy wysypać na suchą patelnie i prażyć przez kilka minut, a następnie przełożyć do szmatki, owinąć i pocierać nimi jeden o drugi, by w ten sposób pozbyć się brązowych łupinek.

Tak przygotowane orzechy laskowe posiekać.

Pierwszy blat (najlepiej ten, który wydaje się najgrubszy), nasączyć kilkoma łyżeczkami kawy/likieru. Nałożyć na niego 5 pełnych łyżek kremu, posypać dwoma łyżkami siekanych orzechów, przykryć kolejnym blatem i czynność powtórzyć. Na ostatni blat nałożyć resztę kremu, i rozsmarować nim również boki wypieku.

Tort obsypać resztą posiekanych orzechów i ozdobić czekoladkami Ferrero Rocher.

Gotowy tort przechowywać w lodówce.

Sprytnym patentem, by nie wybrudzić patery obsypując boki orzeszkami, jest pocięcie z pergaminu prostokątów (np. ok, 10 cm x 5 cm) i wetknięcie ich pod blat ciasta, dookoła. Kiedy skończymy tort ozdabiać, wystarczy wysunąć te kawałki i mamy czystą paterę/ tortownicę, a nie musimy siłować się z papierem rozłożonym pod całą podstawą tortu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *