Brownie z orzechami pekan

Aga Sz. ciasta, czekoladowe, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

Są takie dni, kiedy człowiek potrzebuje intensywnego, czekoladowego ciasta. Sprawy nie załatwi wówczas lekki, puszysty, kakaowym biszkopt (choć ten z tego przepisu: (klik) jest wspaniały!), potrzebne jest takie, gdzie rolę główną gra dobra, gorzka, min. 70% czekolada, masło, cukier i kalorie. Na przykład brownie. I choć nasuwa się tu na myśl cytat ,,Gdy w grę wchodzi ciasto, ludzie tracą poczucie wstydu”, to myślę, że odrobinę gracji dodamy sobie krojąc je na na szesnaście malutkich, eleganckich kwadracików, a każdy uwieńczymy orzechem…

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g  czekolady deserowej ( u mnie 74%)
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki tortowej
  • kieliszek likieru orzechowego (u mnie Frangelico, można pominąć)
  • 16 szt. orzechów pekan

Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rondelek umieścić nad garnkiem z gorącą wodą, tak by swym dnem nie dotykał wody i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż powstanie jednolita czekoladowa, płynna masa.

Odstawić, by całość trochę przestygła.

Jajka ubić z cukrem, dodać likier orzechowy.

Stopniowo wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i wymieszać.

Dodać przesianą mąkę i całość delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki przemieszać, tak by mąka połączyła się z masą.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 cm x 20cm i piec w temp. 200°C przez ok. 15 min. Ciasto po upieczeniu nie może być płynne, ale też nie wolno go przesuszyć.

ps. W przypadku brownie, nie sprawdzi się metoda sprawdzenia stanu upieczenia ciasta, poprzez wbicie w niego drewnianego patyczka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *