Proste, puszyste ciasto kakaowe z dodatkiem powideł

Aga Sz. ciasta, czekoladowe, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

szybkie i tanie ciasto z  kakao i powidłami , ciasto z kakao i dżemem

Podrzucam dziś przepis na na bardzo smaczne, proste, szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem kakao i powideł. Swoim wyglądem może przypominać murzynka, jest jednak od niego lżejsze (nie zawiera masła) i bardziej puszyste (za sprawą jogurtu i sody). Powidła w jego składzie można zastąpić dowolnym, ulubionym dżemem, ale myślę, że jesienią bardzo tu pasują…

Składniki:

(szklanka o pojemności 250 ml)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki cukru
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • mały słoiczek powideł (ok. 200 ml)

Olej, jogurt, cukier i jajko zmiksować.

W osobnej miseczce mąkę (najlepiej przesianą), wymieszać dokładnie z kakao i sodą. Całość dodać do mieszaniny z olejem zmiksować krótko na wolnych obrotach, tak by składniki się połączyły.

Na koniec dodać powidła, i dokładnie wymieszać łyżką (lub ponownie krótka chwilę na bardzo wolnych obrotach miksera).

Prostokątną blachę ( ok. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przelać ciasto do formy, piec w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 min.

Ostudzone ciasto obficie oprószyć cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową.

szybkie i tanie ciasto z  kakao i powidłami , ciasto z kakao i dżemem

Smacznego!

Pozdrawiam jesiennie…

error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *