Podrzucam dziś przepis na na bardzo smaczne, proste, szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem kakao i powideł. Swoim wyglądem może przypominać murzynka, jest jednak od niego lżejsze (nie zawiera masła) i bardziej puszyste (za sprawą jogurtu i sody). Powidła w jego składzie można zastąpić dowolnym, ulubionym dżemem, ale myślę, że jesienią bardzo tu pasują…
Składniki:
(szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ¾ szklanki cukru
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko
- mały słoiczek powideł (ok. 200 ml)
Olej, jogurt, cukier i jajko zmiksować.
W osobnej miseczce mąkę (najlepiej przesianą), wymieszać dokładnie z kakao i sodą. Całość dodać do mieszaniny z olejem zmiksować krótko na wolnych obrotach, tak by składniki się połączyły.
Na koniec dodać powidła, i dokładnie wymieszać łyżką (lub ponownie krótka chwilę na bardzo wolnych obrotach miksera).
Prostokątną blachę ( ok. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Przelać ciasto do formy, piec w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 min.
Ostudzone ciasto obficie oprószyć cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową.
Smacznego!
Pozdrawiam jesiennie…