Smaczne, szybkie, pożywne. Lubiane przez dzieci, które najpierw chętnie pomagają w ich przygotowaniu, a potem opróżnianiu puszek z ich zawartością.
Migdały możemy zastąpić dowolnymi orzechami albo użyć 50 g wiórków kokosowych.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by pokruszyć je sobie do jogurtu
temperatura pieczenia:
grzałka góra/ dół (wówczas pieczemy każdą blaszkę osobno) 175°C
termoobieg 150°C
czas pieczenia: ok. 20 min.
Składniki:
- 120 g masła
- 100 g cukru (może być brązowy)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
- 1 jajko
- 125 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 75 g posiekanych migdałów
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło, cukier, ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy) oraz jajko zmiksować.
Dodać resztę składników dokładnie wymieszać.
Nabierać łyżeczką porcje ciasta, z których formować kuleczki (będą wielkości małych orzechów włoskich).
Układać na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdą kuleczkę ciasta spłaszczyć (najwygodniej zewnętrzną stroną łyżeczki)
Piec ok. 20 min, aż się zezłocą.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 2 lata temu
Wspaniałe są te ciasteczka!
majanaboxing 2 lata temu
Super ciasteczka i piękne zdjęcia Kochana 🙂
bryssska 2 lata temu
bardzo apetycznie się prezentuj; Pozdrawiam
Gość: [agnieszka] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
Pyszne ciasteczka , piekę już drugi raz. Dodaję trochę syropu klonowego ( mniej cukru) i dodatkowo cynamon, który uwielbiamy. Emilka zakochała się w tych ciasteczkach mówi na nie drewniane 😉
Aga Sz. 2 lata temu
Majanako dziękuję Kochana! :*
Bryssska wielkie dzięki! <3
Agnieszko bardzo się cieszę, z syropem klonowymi i cynamonem to świetny pomysł! Spróbujcie też wersji z kokosem (tylko wtedy wystarczy go 50 g) Całuję!
Gość: [Agnieszka] *.internetdsl.tpnet.pl 2 lata temu
Kochana zapomniałaś, że u nas kokos odpada ze względu na kulinarne upodobania mojego lubego...
Buziaki.