mazurek na mleku w proszku

Mazurek Koci ( z bakaliami i mlekiem w proszku)

Aga Ciasteczkolandia mazurki, PRZEPISY, Wielkanoc 6 Comments

mazurek na mleku w proszku

Są potrawy, które w dzieciństwie jedliśmy w domu znajomych i które zrobiły na nas takie wrażenie, że mamy je ochotę przygotowywać w naszym dorosłym życiu. Tak właśnie było w moim przypadku z tym mazurkiem. Zawsze na urodzinach mojej przyjaciółki Madzi, które obchodzi je pod koniec marca, liczyłam na to, że pojawi się na on na stole, aż w końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką przepisu na niego.

Nie ma nic nadzwyczajnego w jego ucieranym spodzie ( podejrzewam, że dobry, kruchy spód byłby nawet lepszy), ale polewa.. Bajka…

Bakalie jakie tylko przyjdą nam do głowy, obklejone rozkoszną słodką masą powstałą na bazie mleka w proszku. Słodka alternatywa masy kajmakowej.

Nie mam pojęcia dlaczego nosi taką nazwę, jedyne przychodzi mi do głowy, to nierówne bruki starych ulicy, nazywane kocimi łbami ; powierzchnia tego mazurką trochę ją przypomina.

Jeśli jesteście wielbicielami bardzo słodkich wypieków, to bardzo go polecam.

Madzia, ucałuj Mamę za ten przepis…

Składniki:

( szklanka o objętości 250 ml )

  • 4 jajka
  • ½ margaryny (używam 100g masła)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Masło utrzeć z cukrem.

Miksując dodawać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również miksując dodawać stopniowo do masy.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach ok. 30 x 40 cm

i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 15 min., aż się zrumieni.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić

polewa:

  • 1 szklanka mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane!)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • ¾ kostki margaryny (albo 180 g masła)
  • kilka kropel olejku migdałowego/ pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • ok 2-3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, skórki pomarańczowej, żurawiny itp.)

Cukier i wodę zagotować.

Dodać margarynę i ponownie zagotować.

W osobnej misce dokładnie wymieszać mleko w proszku z bakaliami.

Dolać do nich syrop z margaryną i dokładnie wymieszać, by powstała gęsta, lepka masa.

Pokryć nią przygotowany spód, wygładzając nożem.

Odstawić, by masa stężała.

Smacznego!

mazurek z bakaliami na mleku w proszku

Comments 6

  1. Post
    Author

    mikimama 2 lata temu
    Jaki smakowity mazurek! Dużo radości i smacznego święconego!

    Gość: [karmel-itka] *.dynamic.gprs.plus.pl 2 lata temu
    pierwszy raz się z takim mazurkiem spotykam. Wydaje się naprawdę świetny!
    Wesołego Alleluja 😉

    majanaboxing 2 lata temu
    Świetny mazurek Kochana!
    Pięknie się prezentuje i na pewno genialnie smaczny.
    Radosnych Świąt Aguś dla Was wszystkich :*

    Gość *.ambit24.net 2 lata temu
    Bardzo apetyczny!!!! Mniam!!!

    Gość: [Kawowa Lady] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
    Uwielbiam mazurki, najczęściej jednak z kajmakiem robię – w kolejne święta trzeba będzie wypróbować ten, bo wygląda super 🙂 A też jestem zwolenniczką słodkich ciast 🙂

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *