Są potrawy, które w dzieciństwie jedliśmy w domu znajomych i które zrobiły na nas takie wrażenie, że mamy je ochotę przygotowywać w naszym dorosłym życiu. Tak właśnie było w moim przypadku z tym mazurkiem. Zawsze na urodzinach mojej przyjaciółki Madzi, które obchodzi je pod koniec marca, liczyłam na to, że pojawi się na on na stole, aż w końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką przepisu na niego.
Nie ma nic nadzwyczajnego w jego ucieranym spodzie ( podejrzewam, że dobry, kruchy spód byłby nawet lepszy), ale polewa.. Bajka…
Bakalie jakie tylko przyjdą nam do głowy, obklejone rozkoszną słodką masą powstałą na bazie mleka w proszku. Słodka alternatywa masy kajmakowej.
Nie mam pojęcia dlaczego nosi taką nazwę, jedyne przychodzi mi do głowy, to nierówne bruki starych ulicy, nazywane kocimi łbami ; powierzchnia tego mazurką trochę ją przypomina.
Jeśli jesteście wielbicielami bardzo słodkich wypieków, to bardzo go polecam.
Madzia, ucałuj Mamę za ten przepis…
Składniki:
( szklanka o objętości 250 ml )
- 4 jajka
- ½ margaryny (używam 100g masła)
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem.
Miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również miksując dodawać stopniowo do masy.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach ok. 30 x 40 cm
i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 15 min., aż się zrumieni.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić
polewa:
- 1 szklanka mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane!)
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- ¾ kostki margaryny (albo 180 g masła)
- kilka kropel olejku migdałowego/ pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- ok 2-3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, skórki pomarańczowej, żurawiny itp.)
Cukier i wodę zagotować.
Dodać margarynę i ponownie zagotować.
W osobnej misce dokładnie wymieszać mleko w proszku z bakaliami.
Dolać do nich syrop z margaryną i dokładnie wymieszać, by powstała gęsta, lepka masa.
Pokryć nią przygotowany spód, wygładzając nożem.
Odstawić, by masa stężała.
Smacznego!
Comments 6
Author
mikimama 2 lata temu
Jaki smakowity mazurek! Dużo radości i smacznego święconego!
Gość: [karmel-itka] *.dynamic.gprs.plus.pl 2 lata temu
pierwszy raz się z takim mazurkiem spotykam. Wydaje się naprawdę świetny!
Wesołego Alleluja 😉
majanaboxing 2 lata temu
Świetny mazurek Kochana!
Pięknie się prezentuje i na pewno genialnie smaczny.
Radosnych Świąt Aguś dla Was wszystkich :*
Gość *.ambit24.net 2 lata temu
Bardzo apetyczny!!!! Mniam!!!
Gość: [Kawowa Lady] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
Uwielbiam mazurki, najczęściej jednak z kajmakiem robię – w kolejne święta trzeba będzie wypróbować ten, bo wygląda super 🙂 A też jestem zwolenniczką słodkich ciast 🙂
W ilu stopniach piec?
Author
Aga 175- 180 stopni C. będzie ok 😉 Pozdrawiam!
Dziękuję
A masła ile? Kiedyś kostki miały 250 g,a teraz różnie-są 200 i 250,więc te pół to 100 czy 125g?
Już doczytałam-ale gapa ze mnie ;P