Mazurek czekoladowy z prażonymi orzechami laskowymi

Mazurek czekoladowy z prażonymi orzechami laskowymi

Aga Ciasteczkolandia mazurki, PRZEPISY, tarty, Wielkanoc 0 Comments

Mazurek czekoladowy z prażonymi orzechami laskowymi

Intensywne, czekoladowe, aksamitne nadzienie, aromatyczne, dzięki podprażeniu, chrupiące orzechy, a wszystko to na klasycznym, kruchym spodzie. Już niewielki kawałek podany do popołudniowej kawy potrafi zaspokoić ochotę na słodkie i uszczęśliwić.

Kruche ciasto, można zagnieść, albo nawet upiec dzień wcześniej, co może znacząco ułatwić pracę w czasie przedświątecznego, kuchennego zamieszania.

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany

Składniki ciasta połączyć, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę (natłuszczona i obsypaną mąką), ponakłuwać spód widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 20 min. (do zarumienienia). Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.

Masa czekoladowa:

  • 30 g  ciemnego kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki masła
  • łyżka likieru Frangellico lub innego orzechowego likieru/ nalewki
  • kilka garści orzechów laskowych.

Jeśli orzechy laskowe mają łupiny, podpiec je kilka minut w piekarniku albo na patelni. Przełożyć do szmatki/ recznika papierowego i pocierając jeden o drugi pozbyć ich skórki, a następnie posiekać.

Czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do garnuszka. Dodać resztę składników i podgrzewać, do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Pogotować ją chwilę, odstawić do ostudzenia.

Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na upieczony, kruchy spód.

Posypać prażonymi orzechami laskowymi i schłodzić, by masa stężała.

Mazurek czekoladowy z prażonymi orzechami laskowymi

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *