Intensywne, czekoladowe, aksamitne nadzienie, aromatyczne, dzięki podprażeniu, chrupiące orzechy, a wszystko to na klasycznym, kruchym spodzie. Już niewielki kawałek podany do popołudniowej kawy potrafi zaspokoić ochotę na słodkie i uszczęśliwić.
Kruche ciasto, można zagnieść, albo nawet upiec dzień wcześniej, co może znacząco ułatwić pracę w czasie przedświątecznego, kuchennego zamieszania.
Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
Składniki ciasta połączyć, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę (natłuszczona i obsypaną mąką), ponakłuwać spód widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 20 min. (do zarumienienia). Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
Masa czekoladowa:
- 30 g ciemnego kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki masła
- łyżka likieru Frangellico lub innego orzechowego likieru/ nalewki
- kilka garści orzechów laskowych.
Jeśli orzechy laskowe mają łupiny, podpiec je kilka minut w piekarniku albo na patelni. Przełożyć do szmatki/ recznika papierowego i pocierając jeden o drugi pozbyć ich skórki, a następnie posiekać.
Czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do garnuszka. Dodać resztę składników i podgrzewać, do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Pogotować ją chwilę, odstawić do ostudzenia.
Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na upieczony, kruchy spód.
Posypać prażonymi orzechami laskowymi i schłodzić, by masa stężała.
Smacznego!