Placuszki z cukinii z miętą, pietruszką i dymką

Aga Ciasteczkolandia placuszki, naleśniki, pierogi, PRZEPISY, wytrawne 1 Comment

Placuszki z cukinii to u nas obowiązkowy obiad w sezonie letnim. Odkąd odkryłam te, z dodatkiem fety, nie wyobrażam sobie ich bez niej. Nafaszerowane solidnie zdrową ,,zieleniną”. Nie zawsze trzymam się twardo tego przepisu, często pomijam pietruszkę, zmniejszam ilość dymki, zawsze jednak dodaje miętę. To ona dodaje placuszkom cudownej świeżości, a o to przecież w letnich daniach chodzi. I jeszcze o ciepły wiatr na talerzu, o zapach wakacji, o miętę zerwaną z domowego ogródka (nawet jeśli znajduje się on na balkonie), o małe co nie co jedzone palcami, w towarzystwie fajnych ludzi… Ważna (i świetna zarazem!) sprawa: placuszki są najsmaczniejsze podane w temperaturze pokojowej. Jest więc szansa, na zjedzenie ,,placuszkowego” posiłku wspólnie, a nie jak to zwykle bywa, bez mamy, która ,,kwitnie” przy patelni i biega z nią do stołu, by dołożyć na talerze kolejne sztuki…

Składniki:

  • 4 cukinie, ok. 750g
  • 2 cebulki dymki
  • 250 g  sera fety
  • mały pęczek pietruszki
  • mały pęczek mięty
  • łyżka suszonej mięty ( czyli 1 saszetka mięty do parzenia)
  • 150 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • oliwa z oliwek/olej do smażenia
  • 3 limonki/ cytryny

Cukinię zetrzeć na grubej tarce, rozłożyć na ściereczce (używam papierowych ręczników), by pozbyć się nadmiaru soku. Posiekać szczypiorek, pietruszkę i miętę (tej ostatniej odłożyć trochę do posypania na koniec). Wsypać je do miseczki i połączyć widelcem z serem, dodać sól i pieprz. Dodawać jajka, a następnie mieszając mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać cukinię i szybko całość połączyć.
Niewielkie placuszki smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, z obu aż lekko zbrązowieją (czyli ok. 2 minut z każdej strony). Przed podaniem skropić sokiem z limonki (ja tym razem użyłam cytryny) i posypać resztą mięty.

Smacznego!

placuszki z cukini

Źródło inspiracji: Nigella Lawson ,,Lato w kuchni przez okrągły rok”

Comments 1

  1. Post
    Author

    malgorzata.dz 5 lat temu
    Wersja z miętą best the best the best! 🙂 A tak w ogóle wszamałabym każdą wersję. 🙂

    alinkawyka 5 lat temu
    Hej! Bardzo lubię Twojego bloga więc wytypowałam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz u mnie

    majanaboxing 5 lat temu
    Wyglądają smakowicie. Z miętą też robiłam, pyszne były. 🙂
    Pozdrawiam ciepło:*

    Gość: [aga w kuchni] *.belchatow.vectranet.pl 5 lat temu
    wspaniałe 🙂

    shinawa 5 lat temu
    ślicznie podane 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *