sułtańskie ciasto owsiane z daktylami

Sułtańskie kwadraciki owsiane z daktylami

Aga Ciasteczkolandia ciasta, fit, PRZEPISY 1 Comment

 

sułtańskie ciasto owsiane z daktylami

W środku tygodnia tak wpadam podsyłając przepis na słodkie małe daktylowe co nieco. Mnie te kwadraciki zachwyciły smakiem i prostota wykonania. Miękki owsiany spód, dżem daktylowo- porzeczkowy (który zrobicie sami w kwadrans) i chrupiąca posypka. Fani daktyli będą w niebie, cała reszta ręczę z przyjemnością także skubnie jeden czy dwa do kawki.

Składniki:

  • 300 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 100 g porzeczek (mogą być mrożone)
  • skórka starta z pomarańczy (najlepiej umytej niewoskowanej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczko mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 90 g brązowego cukru
  • 170 g zimnego masła
  • 100 g płatków owsianych (zwykłych, górskich)

Daktyle pokroić (każdy tak na 2-3 kawałki), wrzucić do rondelka, dodać porzeczki i zalać 500 ml wody zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 min.mieszając od czasu do czasu. Powstanie gęsta masa podobna do dżemu (jeśli nie cała woda się wchłonęła, należy ją odlać). Dodać starta z pomarańczy skórkę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier, kardamon i szczyptę sól, wymieszać.

Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść (najwygodniej w robocie kuchennym).

Na koniec dodać płatki owsiane i i wymieszać dłońmi, ciasto będzie przypominało posypkę.

Foremkę do ciasta o wymiarach 20 x 30 cm posmarować w kilku miejscach masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesypać do foremki ok. 2/3 ciasta i ugnieść, tak by utworzyć równy spód.

Nałożyć na to masę daktylowo- porzeczkową, a następnie posypać pozostałym ciastem, tworząc większe grudki- posypkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez ok. 35-40 mi., aż ciasto się lekko zarumieni.

Odstawić by ciasto całkiem przestygło, a następnie pokroić w kwadraty.

Smacznego!

sułtańskie ciasto owsiane z daktylami

 

Comments 1

  1. Post
    Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *