W środku tygodnia tak wpadam podsyłając przepis na słodkie małe daktylowe co nieco. Mnie te kwadraciki zachwyciły smakiem i prostota wykonania. Miękki owsiany spód, dżem daktylowo- porzeczkowy (który zrobicie sami w kwadrans) i chrupiąca posypka. Fani daktyli będą w niebie, cała reszta ręczę z przyjemnością także skubnie jeden czy dwa do kawki.
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli (bez pestek)
- 100 g porzeczek (mogą być mrożone)
- skórka starta z pomarańczy (najlepiej umytej niewoskowanej)
- 180 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczko mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 90 g brązowego cukru
- 170 g zimnego masła
- 100 g płatków owsianych (zwykłych, górskich)
Daktyle pokroić (każdy tak na 2-3 kawałki), wrzucić do rondelka, dodać porzeczki i zalać 500 ml wody zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 min.mieszając od czasu do czasu. Powstanie gęsta masa podobna do dżemu (jeśli nie cała woda się wchłonęła, należy ją odlać). Dodać starta z pomarańczy skórkę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier, kardamon i szczyptę sól, wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść (najwygodniej w robocie kuchennym).
Na koniec dodać płatki owsiane i i wymieszać dłońmi, ciasto będzie przypominało posypkę.
Foremkę do ciasta o wymiarach 20 x 30 cm posmarować w kilku miejscach masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesypać do foremki ok. 2/3 ciasta i ugnieść, tak by utworzyć równy spód.
Nałożyć na to masę daktylowo- porzeczkową, a następnie posypać pozostałym ciastem, tworząc większe grudki- posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez ok. 35-40 mi., aż ciasto się lekko zarumieni.
Odstawić by ciasto całkiem przestygło, a następnie pokroić w kwadraty.
Smacznego!
Comments 1
Author
ojciec_wwwirgiliusz 3 miesiące temu
Vanilia to wygląda tak dobrze. Tak cholernie dobrze. Że chyba spróbuję to zrobić