tort marchewkowy

Tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Aga Ciasteczkolandia ciasta, PRZEPISY, torty, Wielkanoc 4 Comments

Wiosna i jesień to pory roku, w których piekę marchewkowe ciasta. Wiosną (skuszona pęczkami młodej marchwi na straganach) dodaje do nich orzechy laskowe, oblewam słodka polewą z serka i ozdabiam marchewkami z marcepanu. Jesienią wybieram orzechy włoskie, czasami dosypuję też gorzką czekoladę albo ziarna dyni czy słonecznika oraz zwiększam ilość przypraw korzennych. Lubimy obie wersje.

Piekąc ten torcik do ciasta dodałam jogurt naturalny, dzięki czemu jest jest wilgotne. Ciasto dobrze się kroi (co ważne zarówno na etapie przygotowania, kiedy kroimy go na blaty, jak i przed podaniem, dzieląc go na kawałki)

Polewa jest słodka, ale jako dodatek to stonowanego smaku ciasta sprawdza się znakomicie

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki marchwi startej (na średnich oczkach)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie Naturalny Gęsty Bakomy)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

W drugiej miseczce zmiksować jajka z olejem i jogurtem.

Orzechy posiekać (nie za drobno).

Połączyć zawartości obu miseczek, dodać orzechy, marchew, cukry i całość krótko zmiksować.

Foremkę (u mnie 20 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. (spód można wyłożyć papierem do pieczenia)

Piec piekarniku w rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę, sprawdzić po 45 min. jeśli drewniany patyczek, czy po wyciągnięciu jest czysty -ciasto jest upieczone).

Polewa:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową

  • 400 g białego serka kanapkowego -sernikowy (taki o zwiększonej ilości tłuszczu)
  • 350 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Serek zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo masło ponownie miksując całość na gładką masę.

Polewa będzie dość płynna, dlatego przed nałożeniem ją na blaty warto schłodzić ją przez 20 min. w lodówce, by masło stężało, choć nadal będzie to bardziej polewa niż krem.

Przestudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty, każdy polać polewą, ewentualnie ozdobić (choć najlepiej zrobić to przed podaniem) i schować do lodówki.

Comments 4

  1. Post
    Author

    mikimama 3 lata temu

    Wygląda fantastycznie!

    Aga Sz. 3 lata temu

    Mikimama dziękuję! Upiekłam go mojemu Dzidkowi na urodziny i też mu się podobał 🙂

    majanaboxing 3 lata temu

    Piękny torcik i ślicznie tymi marchewkami przybrany. 🙂
    Uściski :*

    Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com 3 lata temu

    wygląda bardzo smacznie:)

    Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com 3 lata temu

    wygląd rewelacyjnie, ślinka cieknie:)

    wizzz31 3 lata temu

    Jeszcze nigdy nie skusilam sie na marchowkowe ciasto. Obawialam sie zbyt „warzywnego” smaku. Ale twoj przepis chyba mnie przekonal. Na pewno sprobuje! Sliczne zdjecia!

    Aga Sz. 3 lata temu

    Wizzz31 obiecuję, że nie wyczujesz nic warzywnego! Piecz śmiało 😉

    Gość: [Komodo] *.caterina.com.pl 3 lata temu
    Ślicznie wygląda, ale z czego jest polewa?

    Aga Sz. 3 lata temu
    Komoda- z serka, masła i cukru pudru, przeczytaj wszystko jest w opisie 🙂

    Gość: [Agata] *.dynamic.chello.pl 3 lata temu
    A w jakiej temperaturze i ile czasu pieczemy ciasto? i czy marcepanowe marchewki można gdzieś kupić czy trzeba je zrobić samemu?

    Aga Sz. 3 lata temu
    Agata- 175 stopni, ok godziny. Marchewki dr.Oetkera przywiezione z Niemiec, u nas ich nie spotkałam, masę marcepanową w okolicach Świąt można kupić np.w Lidlu,więc jeśli manualnie to ogarniesz (ja w życiu! 😉 ) to jest to wyjście, ale gdybym ich nie miała obrałabym obieraczką marchew, tak by uzyskać pozwijane w ślimaki paseczki z niej i tak bym go pewnie ozdobiła 🙂 Powodzenia!

    Gość: [katarzyna] *.dynamic.mm.pl 2 lata temu
    Witam 🙂 bardzo spodobał mi się torcik.. mam tylko pytanie czy mogłabym go upiec swojej córeczce na roczek? tzn chyba mogłaby go skosztowac trochę jak np nie dodam cynamonu i orzechów taki bardzo prosty to chyba tak? pozdrawiam!

    Gość: [kasia] *.dynamic.mm.pl 2 lata temu
    Witam 🙂 chcę upiec tego torcika.. mam pytanie tylko o średnicę tortownicy? bo nie ma tego w tekście jaka ona ma być? pozdrawiam!

    Aga Sz. 2 lata temu
    Kasiu przepraszam, ze tak późno odpowiadam. Tak, oczywiście na 1 urodzinki to bardzo dobry pomysł, choć orzechy faktycznie bym pominęła ( ale cynamon już nie dzieci go lubią, poprawia apetyt)

    Gość: [kate] *.dynamic.gprs.plus.pl 2 lata temu
    Jaki wymiar ma blacha?

    Aga Sz. 2 lata temu
    Kate, najlepiej mała, moja ma ok. 20 cm. Pozdrawiam!

    1. Post
      Author
    2. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *