Taki pasztet to alternatywa dla zwykłych, mięsnych pasztetów. Składa się wyłącznie ze zdrowych, wartościowych składników, które nie zakwaszają naszego organizmu. Brokuł nie jest wyczuwalny w smaku, a przyprawy można oczywiście stosować inne, wg. swoich preferencji. (ja np. nie użyłam curry i zmniejszyłam ilość ziół). Dobrze smakuje posmarowany chrzanem z dodatkiem kiszonego ogórka.
Składniki:
- 500 g ugotowanego na pół twardo brokułu (najlepiej na parze)
- 1 szklanka grochu ugotowanego do miękkości
- 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
- 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka ostrej papryki
- sól himalajska lub morska
Kilka suszonych pomidorów odłożyć do ozdoby.
Wszystkie składniki pasztetu zmiksować, dodać przyprawy, posolić do smaku, całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę, powtykać kilka suszonych pomidorów (jeśli kawałki są duże można je przepołowić) i piec przez 40 min.
Smacznego!
Źródło przepisu: ,,Alkaliczne gotowanie. Przy zielonym stole” Beata Sokołowska, Edyta Skorupska.