Brownie z migdałami

Aga Sz. ciasta, czekoladowe, PRZEPISY 1 Comment

Brownie to zdecydowanie ciasto, które tej zimy pojawiało się u nas na stole najczęściej. Mam wrażenie, że piekłam je na okrągło, zmieniając tylko (lub pomijając) chrupiące dodatki w jego wnętrzu. Jest to chyba najszybsze w wykonaniu i najprostsze ciasto jakie znam i paradoksalnie jedno z najsmaczniejszych (oczywiście jeśli kocha się czekoladę).

Piekłam brownie, w którym ilość cukru dwukrotnie przewyższała ilość czekolady, tworząc cudownie chrupiącą skorupkę na powierzchni ciasta, ale i w tym przepisie powinna się pojawić. Zawsze używam tyle czekolady co masła i ta proporcja moim zdaniem sprawdza się najlepiej. Warto dodać, że przepis nie zawiera mąki.

Składniki:

  • 200g masła
  • 200  czekolady deserowej ( u mnie 70%)
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100-200 g migdałów (lub ulubionych orzechów)
  • kakao do oprószenia (opcjonalnie)

Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Stopić je na mały ogniu (uważając by nie przypalić, najbezpieczniej w kąpieli wodnej).

Odstawić, by trochę przestygły.

Jajka ubić krótko z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy.

Delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i połączyć całość.

Na koniec dosypać migdały i całość wymieszać.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20 cm x 20cm)i piec w temp.200°C przez ok. 15 min.

Wyciągnąć z foremki, ostudzić, posypać przesianym kakao.

Uwaga:

Migdały/orzechy przed dodaniem warto uprażyć kilka minut w piekarniku, a przed dodaniem do ciasta oprószyć delikatnie mąką, choć i bez tych zabiegów ciasto się uda.

Smacznego!

 

 

error

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 3 lata temu
    Mogę kawałeczek?

    wedelka 3 lata temu
    Wygląda idealnie 🙂 Chętnie skusiłabym się na kawałek 🙂

    karmel-itka 3 lata temu

    ach, chrupiąca skórka, lepki środek, mnóstwo czekolady… oj! któż nie lubi brownie?

    majanaboxing 3 lata temu
    Aguś, cudowne brownie! Takie ciasta kochamy , oj tak. Uściski:*

    gin86 3 lata temu
    Mmm, ależ ma cudowną konsystencję… Musiało smakować bosko!

Pozostaw odpowiedź Aga Sz. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *