To będzie bajka o chrupiących, maślanych, francuskich ciasteczkach, przykrytych delikatnym serniczkiem i pierzynką z karmelizowanych gruszek. I jeszcze o chrupiących orzeszkach, które wylądowały na samej górze i bez dwóch zdań są przysłowiową kropką nad ,,i”.
Przepis opracowany na 8 serniczków, jeśli chcecie upiec 12 sztuk, zwiększcie po prostu o 30% ilość każdego składnika.
Składniki spodu:
- 100 g kruchych, maślanych, bretońskich ciasteczek*
- 30 g roztopionego masła
Ciasteczka przełożyć do woreczka i zmiażdżyć jak najdrobniej, połączyć z masłem i dobrze wymieszać, by składniki się połączyły
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (najlepiej podwójnie).
Ciasteczkową masą wypełnić spody papilotek (na każdy przypadnie po 2 łyżeczki), dociskając ją palcami do dna.
Tak przygotowane spody odstawić na kwadrans do lodówki.
Masa serowa:
- 400 g białego mielonego sera
- 50 g cukru
- 2 jajka
- łyżka budyniu waniliowego
- łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie łyżka cukru waniliowego, ale wówczas odjąć tyle samo cukru zwykłego)
- 4 łyżki śmietany kremówki
Ser zmiksować z cukrem, dodając pojedynczo jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i obie mąki.
Masę wylać ( najwygodniej przelewając ją wcześniej do miarki, dzbanuszka z dziubkiem) na przygotowane, ciasteczkowe spody.
Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10 min., następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 25-30 min., aż masa się zetnie i zezłoci.
Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki.
Karmelizowane gruszki:
- 3 dojrzałe, ale nie bardzo miękkie gruszki
- kilka łyżek brązowego cukru
- łyżeczka masła
- garść orzechów (użyłam włoskich)
Gruszki obrać, pokroić w 1-2 cm kosteczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i odrobinę ( maksymalnie łyżkę wody). Mieszać, do powstanie karmelu, wsypać gruszki i całość chwilkę podsmażyć. Tak przygotowane gruszki nakładać na schłodzone serniczki. Posypać posiekanymi orzechami.
Zaparzyć kawę i pokochać jesień 🙂
Comments 1
Author
mikimama 5 lat temu
Fantastyczne!
kabaciatka24 5 lat temu
jej super pomysł muszę mojemu mężowi taki przygotować on uwielbia serniki:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji:)
ggosia9 5 lat temu
Pyszności, zdjęcia są po prostu cudne, a ciasteczka uwielbiam, zawsze na tygodniu francuskim w lidlu je kupuje, pycha:)
Gość: [Sonia] *.termoizolacja.com 5 lat temu
Pyszoty, dobrze kochana, że pokazałaś, że babeczki muszą być w dodatkowej formie, moja niedoswiadczona łapka wsadziła kiedys takie serniczki bez dodatkowej formy i były placuszki a nie babeczki 🙂
samozdrowie24 5 lat temu
Masz bardzo ciekawego bloga.
Gość: [Darek] *.adsl.inetia.pl 5 lat temu
Witam miałem okazje dzisiaj takie pyszności skosztować od samej autorki tego bloga ,i tak jak pysznie wyglądają na zdjęciach tak jeszcze pyszniej smakują . P.S dzięki
malgorzata.dz 5 lat temu
Och, jak bardzo jestem na tak! 🙂
Aga Sz. 5 lat temu
mikimama- dziękuję
kabaciatka24- mam nadzieję, że mężowi się spodoba, choć znając mężczyzn, możesz sobie darować te kokardki … 😉
Soniu ja opracowując ten przepis też za pierwszym razem pomyślałam, że wystarczy, że wyłożę pergaminowymi krążkami dna…niestety boki trudno było wydostać, a i ze spodami był problem.Papilotki ułatwiają sprawę, no i są w nich urocze, prawda?
samozdrowie24 dziękuję 🙂
Darek bardzo się cieszę i liczę na wyrozumiałość, że przesłałam je bez kokardek. Znając Was meżczyzn przeczuwałam, że wylądowałyby w koszu…Postaram się podsyłać coś częściej i liczę na obiektywne opinie 🙂 pozdrawiam ps. ja dziękuję za grzyby! Będzie cudna tarta!
Małgosiu.dz, a wiesz pomyślałabym, że przekombinowane jak dla Ciebie. Te kokardki i w ogóle…Cieszę się :*
skoraczek 5 lat temu
Och jakie cudowne cudeńka sernikowe. Mniam mniam 🙂
madle-ne17 5 lat temu
Śliczne te serniczki! I pewnie pyszne:)
Gość: [Evitaa] *.play-internet.pl 5 lat temu
Idealne serniczki. Obłędnie smakowite 🙂
asik.77 5 lat temu
Ale pięknie się prezenują 🙂
anahitka9 5 lat temu
Perfekcyjnie wyglądają!!:)
cuda.wianki 5 lat temu
śliczne fotki, a serniczki muszą rozpływać się w ustach! buziak
amaranthrose 5 lat temu
Wspaniałe serniczki i śliczne papilotki:)
majanaboxing 5 lat temu
Mniamuśne małe kochane serniczki. Częstuję się jednym:)
Gość *.nplay.net.pl 4 lata temu
czy mogę dać serek naturalny homogenizowany z Lidla? jest swietny, kiedys dałam do tarty i nie wyczułam różnicy miedzy nim a takim zmielonym na sernik..
Aga Sz 4 lata temu
Nigdy nie używałam serka homogenizowanego do pieczonego sernika (tylko do tych na zimno) z racji lekkiej konsystencji, ale jeśli wydłużysz czas pieczenia, zwiększysz odrobinę ilość mąki i może pominiesz śmietanę kremówkę, to myślę jest to wykonalne 😉 pozdrawiam!
Gość: [teresa] *.237.r-ce.pl 3 lata temu
Witam. Mam pytanie ile surowej masy serowej dac do foremki,by nie wyleciala ta mas podczas pieczenia.
Aga Sz. 3 lata temu
Teresa 3/4 wysokości będzie ok 🙂 pozdrawiam!