ciasto piegusek

Piegusek

Aga Ciasteczkolandia ciasta, PRZEPISY 1 Comment

ciasto piegusek

Uwielbiałam to ciasto w dzieciństwie. Puszyste, lekkie i ten strzelający pod zębami mak. Wiedziałam, że jak ,,będę duża” będę go piekła. Pierwsza wersja, którą upiekłam kilka lat temu bardzo mnie zawiodła. Ciasto było ciężkie, zbite, za słodkie. Odkryłam potem, że piegusek, którego tak lubię pieczony jest na samych białkach, bez niepotrzebnie obciążających ciasta żółtek.

Pewnie można by go polać polewą czekoladową lub lukrem, ale ja nie przewiduję żadnych dodatkowych atrakcji, które zakłóciłyby mi jego smak.

Za to szklankę mleka poproszę…

Składniki:

  • 130 masła
  • 7 białek dużych jaj
  • szklanka maku (suchy, niemielony!)
  • szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Uwagi: szklanka, której używam ma 250 ml.

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i cukier.

Dodać resztę składników czyli: przestudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia (warto je przesiać), ekstrakt (jeśli używacie).

Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja używam 28 cm tortownicy z kominem, ale w tej klasycznej z gładkim spodem też będzie dobrze.

Piec w 180°C przez ok 30-40 min.

c

,

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [alexela] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Bardzo ładnie wygląda. Też pamiętam to ciasto z dzieciństwa, ale potem jakoś o nim zapomniałam. Chyba czas odświeżyć pamięć 🙂

    blenda2007 4 lata temu
    smacznie wyglada:)

    malgorzata.dz 4 lata temu
    Musiałam ukradkiem oglądać zdjęcia, żeby mój szanowny mąż nie zobaczył ani skrawka ciasta, a co najważniejsze – ani jednego ziarenka maku! 😀

    Gość: [Agnieszka] *.limes.com.pl 4 lata temu
    Również uwielbiam piegusa 🙂 Akurat dziś dodałam wariację na jego temat.

    Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Pamiętam pieguska z dzieciństwa, muszę przeszukać zeszyt mojej mamy 🙂

    majanaboxing 4 lata temu
    Pyszne jest to ciasto. Lubię 🙂
    Z makiem,mniam,mniam:)

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    ach te zdjęcia wysmakowane!

    Aga Sz. 4 lata temu
    Alexela- koniecznie! 🙂

    Blenda2007- dziękuję

    Małgorzata- taaak? a mój ugryzł i powiedział ,,a… to jest to, którego nie lubię…” Nie czuje cza-czy, co mnie nie martwi-więcej dla mnie…

    Agnieszko- dziękuję, widziałam ! 🙂

    Asia- ciekawe, czy też na białkach 🙂

    Ojcze- dzięki…czasami niepotrzebne są dystyngowane patery (do których, nie ukrywam słabość mam wielką…) wystarczy nóż prababci, szklanica mleka i kawałek papieru i jest dobrze 🙂

    alohaskarbie 4 lata temu
    Ja co prawda nigdy wczesniej nie jadłam takiego ciasta, i jako dziecko pewnie pokreciłabym nosem na ten 'strzelający mak’, ale skoro jestem juz duza, to z checia bym cos takiego zjadła 🙂

    gzik_i_pyry 4 lata temu
    Piegusek ciasto mojego dzieciństwa 🙂

    vegazone 4 lata temu
    To mogłabym sobie przybić „pione” z Twoim mężem – tez nie przepadam za takimi babkowymi ciastami. Czasem zjem, ale muszę umoczyć w kawie, żeby przełknąć. 🙂 A już najokropniejsza jest babka włoska, bleh! Za to foty jak zawsze przyjemne 🙂 Pozdrawiam!

    pieczarka_mysia 4 lata temu
    Uwielbiam pieguski! 🙂 jak byłam mała czekałam tylko na to, żeby mamie zostały jakieś białka i zrobiła te ciacho!

Skomentuj Aga Sz. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *