pierniczki proste, łatwe, idealne

Pierniczki idealne

Aga Ciasteczkolandia Boże Narodzenie, ciasteczka, pierniki & pierniczki 1 Comment

Końcówka listopada. Mój kalendarz grubaśnym flamastrem informuje, że pora upiec pierniczki, tak by mogły sobie 3 tygodnie poleniuchować w puszkach, mięknąć oczekując Świąt. Ozdobimy je z Mają później. Dziś na szybko podsyłam przepis na takie ,,no make up”. Ciasto świetnie się wałkuje, a pierniczki są smaczne, dla mnie to wystarczający powód, by nazwać je idealnymi. Polubicie ten przepis, gwarantuję! Miłej zabawy!

Składniki :

  • 55 dag mąki pszennej ( plus do podsypywania)
  • 30 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru (drobny zwykły lub brązowy tez będzie ok)
  • 12 dag masła (rozpuszczonego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika – około 60 g (można dać mniej)
  • kakao (opcjonalnie, dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać (jeśli jest płynny nie musicie tego robić), wymieszać z resztą składników. Miksować, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować, podsypując mąką na grubość kilku mm, lub grubsze (wg. uznania), moje maja ok. 3-5 mm. Wykrawać pierniczki.

Piec w temperaturze 170°C. przez ok. 8 min. Długość pieczenia uzależniona jest od grubości i wielkości pierniczków.

Uwagi:

Pierniczki po upieczeniu i wystudzeniu są twarde, z czasem miękną. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej puszce. Spokojnie mogą tam leżeć kilka tygodni. Najlepiej upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na ostatnią chwilę.

Jeśli nie zdążycie ich upiec wcześniej, powkładajcie do puszek, w których będą leżały kawałeczki jabłek. Owoce podzielą się z pierniczkami swoją wilgocią i te szybciej zmiękną 🙂

Jeśli planujecie je zawiesić na choince, w surowych pierniczkach zróbcie dziurki za pomocą  rurki do napojów.

źródło: Mojewypieki.com

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Crispy Biscuits] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Czym byłyby święta bez pierniczków? 🙂 Wyglądają bardzo, bardzo smacznie! Ne wytrzymałyby w moim domu aż do świąt. Podobają mi się ich kształty, można wiedzieć, gdzie dostałaś foremki do wykrawania? 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu
    Crispy Biscuits -dziękuję! Foremki kupuje gdzie się da i sporo się ich uzbierało. Śnieżynki, które widzisz na zdjęciu to element zestawu (5 wielkości) Wiltona, staram się kupować taie ze stali nierdzewnej.

    cuda.wianki 5 lat temu
    u nas tez był weekend pierniczków! :-)) Wasze wyglądają cudnie!

    majanaboxing 5 lat temu
    Piękne pierniczki! Nie mogę się doczekać pieczenia moich.:)
    A Twoje ludziki piernikowe są cudne!
    Pozdrawiam:)

    vegazone 5 lat temu
    Boskie! Chętnie wykorzystam przepis. Mam tylko pytanie – czy można wyrobić ciasto ręcznie? Niestety mój robot nie ma końcowki do wyrabiania ciasta nad czym ubolewam.

    Aga Sz. 5 lat temu

    Cuda.wianki dzięki Skarbię, Ty jak zwykle świetnie zorganizowana 🙂

    Majanko ludziki są jak krewni Ciasteczka ze Shreka 🙂 Miłej piernikowej zabawy Wam z Natanielem życzę :*

    Vegazone myślę, że da radę, przypilnuj żeby miód był płynny (albo go podgrzej) i koniecznie masło roztopione daj, nie powinno być problemu, z wyrobieniem go ręcznie (w końcu pierniki są od zawsze, a miksery nie) Ugniataj je aż po przerwaniu kuli z ciasta na pół zobaczysz jednolitą masę. I pisz list do Mikołaja, żeby Ci tą końcówkę skombinował ! 🙂

    ojciec_wwwirgiliusz 5 lat temu
    Ja akurat lubię jak są twarde. Pierniczki naturalnie. Rozmiękłe jakoś mnie brzydzą

    vanilia81 5 lat temu
    Ojcze jesteś najlepszy, wspominałam? Uwielbiam Twoje komentarze, bo mają w sobie prawdę, szczerość i są przekazywane (jak na mężczyznę przystało) z techniczno-praktycznego punktu widzenia 🙂 ps. przesłać kilka w kształcie biustu?

    Gość *.allegro.pl 5 lat temu
    No widzisz kochana – mój robot dostałam w prezencie. Nie uczestniczyłam w jego wyborze. Niestety nawet jeśli dokupię końcówkę, to będę mogła ukręcić co najwyżej babkę 🙁 Poza tym jest super i bardzo mi się przydaje do siekania, ale nie jest to model dla cukierniczek-amatorek 🙂

    ojciec_wwwirgiliusz 5 lat temu
    Bóg mi świadkiem, że miałem na myśli tylko i wyłącznie pierniczki. Mama robiła je zawsze za późno, kilka dni przed świętami i takie mi smakowały, a te które się kisiły u dziadków od listopada nie. No ale to kwestia gustu – tak jak z piersiami, z którymi wyskoczyłaś niczym Filip z konopi:-)))
    Niemniej zafrapowałaś mnie, czyżby naprawdę były produkowane foremki, które pozwalają zrobić pierniczki w kształcie damskich piersi? Co za chory świat! Ale w jakim rzucie są te piersi-pierniczki, pionowym czy poziomym?

    magdi29 5 lat temu
    Pierniczki wyglądają prześlicznie. Akurat szukam nowego przepisu na pierniczki, skuszę się na twój.
    Nominowałam Cię na Liebster Blog. Zapraszam bardzo do zabawy.

    Gość: [bella719] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Myślę że w tym roku wypróbuję Twój przepis 🙂
    Śliczne są te Twoje pierniczki 🙂
    Mam tylko jedno pytanie: ile tak na oko wychodzi sztuk z tego przepisu ok. 100?

    Aga Sz. 5 lat temu

    bella719 Tak, myślę, że ok 100 szt., choć oczywiście uzależnione jest to od wielkości foremek 🙂 Mi wyszły 3 średnie puszki, wystarczająca ilość dla rodziny, jeśli planujesz obdawać przyjaciół zrób 2 tury 🙂 Powodzenia i pięknych pierniczków Ci życzę.

    Gość: [bella719] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Czy w przepisie jest zwykłe kakao słodkie czy takie ciemne do wypieków?

    Aga Sz. 5 lat temu
    bella719 ciemne, gorzkie. Taka ilość nie wypłynie na smak, tylko doda im koloru. Możesz je oczywiście pominąć, będą wtedy jaśniejsze, bardziej złociste 🙂

    atina_bc 5 lat temu
    To zdecydowanie czas na pierniczki : )Piękne są Twoje, muszę się i ja brać za ich pieczenie:)
    Pozdrawiam:)

    Gość: [helena] *.kielce.vectranet.pl 5 lat temu
    u mnie jutro wielkie 'pierniczenie’ 🙂

    Gość: [nola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    30dag moidu to tak na łyżki to ile ? 😀

    Aga Sz. 5 lat temu
    Nola – szklanka (250 ml)miodu to 360g, łyżką to 22g 🙂 Matematyki nienawidzę, ale jak ze szklanki odejmiesz 3 płaskie łyżki, powinno być ok 😉

    lucynella 5 lat temu
    pierniczki piękne!! i zdjęcia cudne :))

    Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    W całym moim domu pachnie właśnie piernikami, są naprawdę IDEALNE !
    ja zamiast pudru dodałam cukier trzcinowy 🙂 są pyszne, pachnące, chrupkie…
    wspaniały przepis 🙂 pozdrawiamy- Ja i mój 2 i pół letni smakosz Julek 🙂

    vegazone 4 lata temu
    One naprawdę są idealne. Wyobraź sobie przez przypadek kilka sztuk uchowało mi się w tajemniczym pudełeczku do teraz. Oczywiście musiałam je wszamać i wyobraź sobie, że nadal były pyszne 🙂

    Gość: [Sonia] 62.134.129.* 4 lata temu
    Wyglądają przepysznie… Chętnie zrobię je wg Twojego przepisu… I w niedziele będę pierniczyć 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *