Zacznę od tego, że sama baza sernika jest przepyszna, kawowe dodatki w postaci kawy w polewie i kilku pokruszonych kawowych (tych dwukolorowych) czekoladek Merci sprawia tylko, że jest jeszcze bardziej dostojny i wyrazisty w smaku. Oczywiście każda inna pokrojona, kawowa czekolada tego typu da nam ten miły dla oka i podniebienia efekt. Bardzo polecam.
temperatura pieczenia: 140°C
czas pieczenia: 1 godz 30 min.
użyta foremka: okrągła, 23 cm przekroju
Składniki:
Spód:
- 250 g kruchych, maślanych ciasteczek
- 50 g masła
Masa:
(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 1 kg białego, mielonego sera
- 220 g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3-4 czekoladki Merci (to te dwukolorowe) lub ok. 12 kostek innej dwukolorowej czekolady kawowej
Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek (albo zmiksować w malakserze)
Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).
Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką
Odstawić do lodówki.
Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i mąkę.
Przelać masę na przygotowany spód i piec w 140°C przez ok. 1 godz. 15 min.
Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.
Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc)
Polewa:
Śmietankę podgrzać, wsypać do niej kawę i połamaną czekoladę.
Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.
Ostudzić chwilę i polać nią sernik, a następnie jego brzegi posypać pokrojoną czekoladą kawową.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 2 lata temu
Przepyszna propozycja!
majanaboxing 2 lata temu
Ach, cóż za pyszny serniczek widzę! Wpraszam się na kawałek 🙂