Sernik waniliowo-pomarańczowy z purée żurawinowym

Aga Ciasteczkolandia Boże Narodzenie, ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY, serniki, Strona glowna banner 4 Comments

Sernik, który królował na naszym tegorocznym, bożonarodzeniowym stole. Idealnie równy, aksamitny. Umiarkowana słodycz sernika o świąteczno-zimowej waniliowo-pomarańczowej nucie, przełamana została w nim słodko-cierpkim żurawinowym akcentem. Całość podana na owsiano- orzechowym spodzie. Jego kolor, a szczególnie ozdoba w postaci świeżej żurawiny i gałązek świeżego rozmarynu, sprawiają, że jest wręcz stworzy do upieczenia zimą.

Jeden z pyszniejszych serników na blogu. Bardzo polecam.

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g masła, roztopionego

Ciastka, orzechy i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Jeśli natomiast orzechy mamy zmielone, wystarczy ciastka w woreczku rozgnieść za pomocą np. tłuczka i wymieszać całość z masłem.

Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm., wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno wysypać masę z ciasteczek, dokładnie, równo rozprowadzic je po dnie dociskając. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10-12 min. lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

Formę dwukrotnie owinąć szczelnie z zewnątrz folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej*

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy (umytej ekologicznej, lub sparzonej i wyszorowanej zwykłej)
  • 3 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Miksować do połączenia składników, możliwie krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (sernik, który podczas miksowania nabierze powietrza, urośnie, ale potem równie szybko opadnie). Idealny sernik pieczony w kąpieli wodnej jest płaski.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 50 – 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Żurawinowe puree:

  • 300 g świeżej (lub mrożonej) żurawiny
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (ekologicznej

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Wymieszać, zagotować, a następnie gotować kilka minut, aż wszystkie żurawiny popękają i otrzymamy masę przypominająca dżem.

Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, przestudzić.

Puree żurawinowe rozsmarować równą warstwa na schłodzonym serniku.

Ozdobić świeżymi owocami żurawiny i np. jak u mnie rozmarynem.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że szczelnie zamkniętą, owiniętą dodatkowo dwukrotnie z zewnątrz folią aluminiową formę z sernikiem, wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy do połowy wysokości foremki z sernikiem gorącej wody. Niejednokrotnie piekłam tego rodzaju serniki również w ten sposób, że piętro niżej pod sernik wsuwałam blachę (tą, która jest w zestawie z piekarnikiem, możliwie głęboką) wypełnioną wrzątkiem i tez wychodziły super. Sernik pieczony w towarzystwie pary wodnej ze względu na towarzysząca procesowi wysoką wilgotność piecze się równo, nie pęka a po upieczeniu zachowuje idealnie kremową konsystencję.

Smacznego!

Przepis pochodzi z (cudownej!) książki Doroty Świątkowskiej ,,Moje wypieki na 4 pory roku”. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru w masie serowej, a sugerowane orzechy pecan zamieniłam na laskowe.

Comments 4

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *