tort oreo bez pieczenia sernik na zimno z oreo

Tort Oreo bez pieczenia

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, torty 41 Comments


tort oreo bez pieczenia sernik na zimno z oreo

Tort na bazie ciasteczek Oreo. Nie wymaga pieczenia, jest bardzo prosty w wykonaniu, smaczny, dobrze się kroi no i wygląda ciekawie. Intensywny, słodki, czekoladowy spód (zrobiony ze zmiksowanych ciasteczek oreo i odrobiny masła) i nie za słodka serowa masa, która wspaniale równoważy tą słodycz . Z entuzjazmem przyjęty przez dzieci, które już samym faktem, że tort jest z Oreo były zachwycone.

Bardzo polecam…

Składniki na spód:

  • 24 szt.( 6 paczuszek)  klasycznych ciasteczek oreo (plus kilka sztuk do dekoracji)
  • 3 kopiaste łyżki masła ( w temp. pokojowej)

Ciasteczka i masło zmiksować (najwygodniej pulsacyjnie w robocie kuchennym)

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę i podociskać (najwygodniej zewnętrzną stroną łyżki).

Odstawić do lodówki.

masa serowa:

  • 600 gram serka w temp. pokojowej ( u mnie sernikowo- kanapkowego, ale równie dobrze może to by kombinacja np. 400g serka kanapkowo-sernikowego i 200 g mascarpone)
  • 9 płatków żelatyny (lub 14 gram tradycyjnej)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru

Listki żelatyny namoczyć, wkładając po kolei do talerzyka z niewielką ilością wody.

Śmietankę z cukrem umieścić w rondelku i podgrzewać.

Napęczniałą żelatynę, odsączyć i przełożyć do rondelka ze śmietaną, podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści.

Ser zmiksować z cukrem, dawać stopniowo żelatynę, ciągle mieszając.

Przelać masę na przygotowany spód i odstawić do lodówki na ok.  4 godziny (a najlepiej cała noc), by masa się ścięła,

Gotowy tort wyjąć delikatnie (boki można podczas otwierania odsuwać nożem).

Ozdobić przepołowionymi na pół ciasteczkami oreo i bezikami (przepis na beziki znajdziecie na blogu).

Więcej inspiracji do zorganizowania biało-czarnej imprezy znajdziecie tutaj (klik)

tort z oreo

tort oreo, s

with love

Comments 41

    1. Post
      Author

      Żanetko, sam serek mascarpone w masie będzie (na mój gust) za tłusty (choć masa oczywiście się uda), bardziej jak lubisz to tak jak napisałam np. 400g sernikowo-kanapkowego + 200g mascarpone. Taki mix z pewnością będzie super, kremowa konsystencja i smak mascarpone będzie wyczuwalny, ale całość nie będzie mdła. Buziaki.

  1. Mam pytanko, co to jest ser sernikowo-kanapkowy? Pierwsze słyszę, naprawdę. Czy mogłabym prosić o może jakąś markę tego serka, żeby wiedzieć czego szukać w sklepie? Byłabym wdzięczna!

    1. Post
      Author

      To taki serek z większą zawartością tłuszczu, nie tak miękki, wodnisty jak te typowe wiaderkowe na sernik (choć po odlaniu wody i z takiego ten torcik się uda!). Pewnie znasz serek Philadelpia? O taka konsystencje chodzi. Ja lubię sernikowo- kanapkowy z Wielunia, ale równie dobre będą np. Łaciaty serek śmietankowy, Łowicki serek śmietankowy, Piątnica Twój smak, Pilos serek kanapkowy (z Lidla)…Najczęściej (oprócz tego z Wielunia, który jest dostępny w trzech gramaturach) występują one w małych opakowaniach (125g-145g). Mam nadzieję, że rozjaśniłam sprawę 😉 Pozdrawiam!

      1. Ja jednak polecam zrobienie masy z samego mascarpone i slodkiej smietany bo didanie serka sprawi, ze masa bedzie lekko kwaskowa. Dodanie pokruszonych ciastek i wanilii do masy sprawi ze będzie ciekawsza w smaku i nie taka mdła. Ps. Piękny ten tort! Dzis robię

        1. Post
          Author
    1. Post
      Author

      Dziękuję, że to zauważyłaś. Cukru wystarczą 2 płaskie łyżki (spód jest wystarczająco słodki), najlepiej dodać go do śmietanki, ładnie się rozpuści.

    1. Post
      Author

      Śmietanki nie ubijamy (zresztą skoro jest ciepła nigdy by się to nie udało) dodajemy do niej namoczona żelatynę i dobrze mieszamy. Pozdrawiam

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      Kaju pół godzinki wystarczy, a jak Ci się spieszy to na czas przygotowania masy (pewnie z 15 min.) do zamrażalnika i też stwardnieje na tyle, by wylać na niego masę i włożyć do lodówki. Pozdrawiam i smacznego 😉

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. Czy do wykonania spodu, ciasteczka Oreo mają być w całości? Czy oddzielić ten krem od nich i same ciasteczko bez białej masy, czy dać calutkie jakie jest? Pozdrawiam

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  3. Witam. Czy ciasteczka na spód muszą być bardzo mocno pokruszone? Czy po dodaniu namoczonej żelatyny ( u mnie niestety tradycyjna w proszku) do śmietanki trzeba ją zagotować? Boję się, że żelatyna się nie rozpuści. Ewa

    1. Post
      Author

      Ewo ciasteczka nie muszą być zmiksowane aż ,na piasek”, drobne grudki nie będą przeszkadzać, a masło i tak scali, tylko, żeby białe nadzienie się rozmieszało z resztą, żeby powstała masa z masłem była ciemnobrązowa a nie w białe kropki 😉 Zwykłą żelatynę dodaj do ciepłej śmietanki i chwilę całość podgrzewaj, aż się rozpuści, ale nie gotuj. Powodzenia i smacznego!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      Tak, myśle, że to bardzo fajny pomysł, tylko masy nie jest jakiś bardzo duzo ( torcik ma 20cm) wiec raczej truskawki drobne albo pokrojone ? Smacznego!

  4. Cała moja rodzina uwielbia słodkości, dlatego przynajmniej raz w tygodniu staram się przyrządzić jakieś ciasto. Czasem brakuje czasu i wtedy świetnie sprawdzają się przepisy bez pieczenia. Tort Oreo wygląda obłędnie! Aż chce się go spróbować. Muszę wykorzystać przepis i zaskoczyć moją rodzinę. Na pewno będą zadowoleni 🙂

    1. Post
      Author
    1. Przepraszam, ze odpowiadam dopiero teraz, umknął mi ten komentarz. Tak, można ten torcik wykonać dzień wczesniej. Wstrzymałabym się tylko z dekoracją i nałożyła bym ją tuż przed podaniem.

Skomentuj Pata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *