mazurek czekoladowo-śliwkowy

Mazurek czekoladowo- śliwkowy

Aga Ciasteczkolandia czekoladowe, mazurki, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

Prosty w przygotowaniu mazurek, na klasycznym, kruchym cieście, wypełniony nadzieniem, które powstało z połączenia powideł śliwkowych i gorzkiej czekolady. Bardzo wyrazisty w smaku, będzie smakował szczególnie miłośnikom czekolady.

Kruche ciasto można zrobić z podwójnej ilości i drugą część wykorzystać do upieczenia spodu sernika (albo innego mazurka). Przygotowanie masy, jest proste i szybkie nawet dla cukierniczego amatora.

Atutem mazurka jest to, że można go przygotować wcześniej, ciasto zagniatam w piątek, w sobotę piekę i pokrywam nadzieniem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Mąkę połączyć z masłem, dodać resztę składników i dobrze zagnieść.

Można to oczywiście zrobić w mikserze/malakserze.

Uformować ciasto w kulę, spłaszczyć ją, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. pół godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na pożądany kształt. Jeśli pieczecie na prostej blaszce, pamiętajcie by uformować wyższe brzegi.

Piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku, przez ok 15 min., aż ciasto nabierze złotego koloru i lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić, by ciut przestygło.

Nadzienie:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać powidła, dokładnie wymieszać.

Masę nałożyć na upieczony spód, ozdobić według uznania.

Dużo zdrowia, miłości, siły i niegasnącej nadziei na świat pełen dobra i pokoju wam życzę.

Bądźcie zawsze zdrowi i bezpieczni.

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *