
Prosty w przygotowaniu mazurek, na klasycznym, kruchym cieście, wypełniony nadzieniem, które powstało z połączenia powideł śliwkowych i gorzkiej czekolady. Bardzo wyrazisty w smaku, będzie smakował szczególnie miłośnikom czekolady.
Kruche ciasto można zrobić z podwójnej ilości i drugą część wykorzystać do upieczenia spodu sernika (albo innego mazurka). Przygotowanie masy, jest proste i szybkie nawet dla cukierniczego amatora.
Atutem mazurka jest to, że można go przygotować wcześniej, ciasto zagniatam w piątek, w sobotę piekę i pokrywam nadzieniem.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Mąkę połączyć z masłem, dodać resztę składników i dobrze zagnieść.
Można to oczywiście zrobić w mikserze/malakserze.
Uformować ciasto w kulę, spłaszczyć ją, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. pół godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na pożądany kształt. Jeśli pieczecie na prostej blaszce, pamiętajcie by uformować wyższe brzegi.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku, przez ok 15 min., aż ciasto nabierze złotego koloru i lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić, by ciut przestygło.
Nadzienie:
- 200 g powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać powidła, dokładnie wymieszać.
Masę nałożyć na upieczony spód, ozdobić według uznania.


Dużo zdrowia, miłości, siły i niegasnącej nadziei na świat pełen dobra i pokoju wam życzę.
Bądźcie zawsze zdrowi i bezpieczni.

Comments 1
Aż mi się moja babcia przypomniała :’)