Ciasto to warto upiec gdy mamy na zbyciu przejrzałe banany, takie nadają się do niej najlepiej, dodają jej wilgotności i słodyczy (choć nie jest to wypiek szczególnie słodki). Sposobem przygotowania, konsystencją i smakiem przypomina muffiny.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 70 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 200 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 2 duże przejrzałe banany
- 125 ml gęstego jogurtu
- 100 ml mleka*
- 125 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
Polewa:
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao w proszku
- 2 łyżki mleka
* jogurt i mleko można zastąpić 225 ml maślanką lub kefirem
Do jednej miski przesiać oba rozdaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać widelcem.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać rozgniecione banany, maślankę i olej.
Całość przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać (ręcznie lub na wolnych obrotach miksera).
Formę z kominem do babki lekko natłuścić, przelać do niej ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40- 45 min., do momentu, aż wbity w ciasto patyczek, po wyciągnięciu z niego będzie suchy.
Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 5 min., a następnie wyciągnąć z formy, wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić (ok. 1 godz.)
Składniki polewy wymieszać i polać nią wystudzone ciasto.
Comments 1
Author
mikimama 3 lata temu
Bardzo lubię czekoladowo-bananowe ciasta. Za ich wilgotność i niesamowity aromat…
Pozdrawiam