Szyszki fit (z preparowanym amarantusem i daktylami)

Aga Ciasteczkolandia fit, małe słodkości, PRZEPISY 4 Comments

Słodkie, małe, pożywne co nie co, idealne do dziecięcej rączki. Świetne na imprezy urodzinowe, czy na piknik. Dzieci je uwielbiają, a my mamy możemy być spokojne, że dajemy dzieciom zdrowe słodycze.

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli (idealnie bez konserwantów)
  • 70 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 3 łyżki mleka (może być roślinne)
  • 100 g ekspandowanego amarantusa (tzw. popping)

Daktyle zalać wrzątkiem (tak by je przykryło) i odstawić na godzinę.

Po tym czasie odlać wodę i zblendować je na gładka masę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli umieszczając ją w rondelku nad garnkiem z gotująca się wodą).

Daktyle połączyć z czekoladą, dodać mleko i wymieszać. Masę dokładnie wymieszać z 70 g. ekspandowanego amarantusa, dosypując stopniowo resztę nie trzeba zużyć całego, ważne by masa dobrze go obkleiła.

Formować kulki (gałkownica do lodów może się do tego zadania bardzo przydać…).

Gotowe umieścić np.w papilotkach do muffinek i odstawić do lodówki.

Jeśli nie jesteście obsesyjnymi fanami zdrowej żywności, to nie ukrywam, że te tradycyjne szyszki na bazie masy krówkowej są (jak to bywa z mniej zdrowymi rzeczami) chyba jeszcze smaczniejsze (głównie dlatego, że słodsze).

Przepis znajdziecie tutaj (klik)

Miłej zabawy przy ich przygotowaniu i smacznego!

Comments 4

    1. Post
      Author

      Myślę, że najlepiej przygotować je w dniu lub dzień przed podaniem. Kilka dni w lodówce z pewnością przetrwają, tylko pewnie zmiękną,bo amarantus nabierze wilgoci z masy.

    1. Post
      Author

Skomentuj Aga Sz. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *