Do upieczenie tych tarteletek potrzebna jest specjalna foremka. Podobna do tej do muffinek, ale z płytkimi wgłębieniami. Lubię nietypowe foremki, bo dzięki nim nasze podwieczorki nie są nudne. Robert twierdzi, że nie mamy miejsca na kolejne, przewraca oczami, kiedy przynoszę do domu nowe. Na widok tej zamruczał tylko pod nosem ,,masz szczęście, że jest płaska”. Jeśli posiadacie taką, albo kiedyś wpadnie wam w ręce, pamiętajcie o tym przepisie.
Małe co nieco do herbatki. Kruche ciasto wypełnione cytrynowo-migdałowym wnętrzem. Nadzienie po upieczeniu ma fakturę delikatnego ciasta, nie jest to typowe w tartach jajeczno-śmietanowe wypełnienie, dlatego to właściwie ciasteczka.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1 kopiasta łyżka stołowa skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 25 g mielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki
Z podanej ilości masła odłożyć 3 łyżeczki, resztę zagnieść z mąką, aż składniki się połączą i zaczną przypominać zacierki.
Dodać skórkę i sok z cytryny i wyrobić gładkie ciasto.
Stolnicę i wałek oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok pół centymetra i wykroić (za pomocą foremki lub małej szklaneczki) 12szt. kółeczek o średnicy średnicy wgłębień foremki, czyli ok 7- 7,5 cm.
W miseczce utrzeć odłożone wcześniej masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajko, mielone migdały i 3 łyżki mąki, starannie wymieszać (lub jeśli używaliście miksera zmiksować na wolnych obrotach).
Masę migdałową nałożyć na krążki ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 15 min., aż masa się zetnie i będzie złocista.
Wyjąć tarteletki ina metalową kratce i odstawić do ostygnięcia.
Uwagi:
Kruche spody nie zawierają cukru, słodyczy dostarcza jedynie nadzienie. Ciastka są więc mało słodkie, ale znam osoby, którym takie wypieki bardzo pasują. Oryginalny przepis mówi o polaniu ich na koniec lukrem (50 g cukru rozrobić z ½ łyżeczki wody, ja proponuję zastąpić ją sokiem z cytryny). Następnym razem dodam przy wyrabianiu ciasta na krążki płaską łyżkę cukru pudru i to chyba będzie złoty środek 🙂
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [JustinDorothy] *.tktelekom.pl 4 lata temu
super foremki, takich jeszcze nie widziałam:)
anahitka9 4 lata temu
cudowne!!
hacksnew 4 lata temu
az slinka cieknie…
kamciss 4 lata temu
Musiały być pyszne 🙂
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
Muszą być pyszne, wyglądają na bardzo delikatne 🙂
Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 4 lata temu
Widziałam taką foremkę niedawno. Tartaletki wyglądają pysznie, chyba ją kupię 🙂
alohaskarbie 4 lata temu
Noo..tak od rana to ja bym sobie do kawki zjadła takie cudo 🙂
Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
świetny pomysł 🙂 będę pamięta gdy tylko w oczy wpadnie mi taka foremka, a znając moje uwielbienie do gadżetów kuchenhych, prędzej czy później tak się stanie 🙂
wykrywaczsmaku 4 lata temu
urocze maleństwa 🙂
majanaboxing 4 lata temu
Jakie ładniutkie maleństwa. Mniam, smakowite Aguś.
Pozdrawiam cieplutko. 🙂
Aga Sz.4 lata temu
Dziękuję, dziękuję, dziękuję :*
vegazone 4 lata temu
Fajnie wyglądają i pewnie również dobrze smakują 🙂 Migdały i cytryna – na takie połączenie nie wpadłabym, a może być ciekawe.
ugotujmy 4 lata temu
chcę taką formę i takie ciasteczka
malgorzata.dz 4 lata temu
Mam taką foremkę i leży bidulka taka niewykorzystana… Hmmm… 🙂
cytrynnka33 4 lata temu
Wygląda jak tofifi 🙂
Fajna przekąska do herbatki, ja jeszcze polewam syropem cytrynowym dla wzbogacenia smaku.