Tort bezowy z lemon curd

Aga Sz. bezowe, PRZEPISY, torty, Wielkanoc 2 Comments

tort bezowy z lemon curd, lemon curd Pavlova

Nie znam osoby, która nie lubi tortu bezowego. Znam za to wielu, którzy potrafili by zjeść cały. Ten tort powstał na potrzeby łabędziowego przyjęcia mojej córeczki Małgosi. Godnie zastąpił planowany przez chwilę tort z szyją łabędzią z masy cukrowej, okryty piórami z białej czekolady. Wbite w niego ozdobne toppery, zaoszczędziły mi jak sądzę dwie godziny pracy…

Biorą pod uwagę kolorystkę przyjęcia, lekkość dekoracji i klimatu jaki nasuwają łabedzie, jako owocowy dodatek do bezy wybrałam cytryny, a dokładniej lemon curd, czyli słodko-kwaśny, aksamitny, kremowy krem na bazie cytryn, żółtek i masła. Pyszny! Nie tylko zresztą do tortu.

Składniki:

Bezowe blaty:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować na nich (np. od talerzyka, spodu tortownicy) dwa 20 cm okręgi. Jeśli macie duży piekarnik ( i blachę, na której zmieszczą się bezy obok siebie to wystarczy jedna blacha oczywiście).

Białka ubić w metalowej lub szklanej misie (plastik odpada, serio), ze szczyptą soli, na sztywną pianę.

Stopniowo dosypywać, po łyżce cukier, cały czas ubijając, aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.

Dodać soku z cytryny i ponownie całość zmiksować.

Przesiać mąkę mąkę i delikatnie, za pomocą szpatułki, wmieszać ją do masy.

Całość wyłożyć po równo na odrysowane na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez godzinę i kwadrans.

Gotowe bezy powinny być zarumienione, suche i chrupkie z zewnątrz, ale zachować miękki środek.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić odrobinę jego drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Lemon curd

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • 2 cytryny (najlepiej ekologiczne, niewoskowane)

Cytryny wyszorować szczoteczką, jeśli nie są bio, to także wyparzyć, a następnie zetrzeć z nich (na drobnych oczkach) skórkę, a potem wycisnąć sok.

W rondelku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (ręczną trzepaczka uda się to bez problemu), tak, by całość się połączyła. Najbezpieczniejsza metodą przygotowania lemon curd jest przygotowanie tego kremu na parze. W tym celu w garnku umieszczamy trochę wody, stawiamy na nim rondelek (woda z garnka nie może go dotykać) i w ten sposób podgrzewamy krem.

Do ciepłej masy dodać masło, sok i skórki z cytryny. Mieszać, aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

Na wierzch i do przełożenia potrzebne będzie także:

  • 300-400 ml śmietany kremówki.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połowę jej ilości

Blat, który upiekł nam się większy, solidniejszy, wybrać jako podstawę tortu. Nałożyć na niego i delikatnie rozsmarować połowę kremu lemon curd, a następnie pokryć go połową ubitej śmietany.

Przykryć drugim bezowym blatem i czynności powtórzyć.

Opcjonalnie można górę posypać podprażonymi płatkami migdałów

tort bezowy z lemon curd, lemon curd Pavlova

Więcej pomysłów na łabędziowe przyjęcie znajdziecie tutaj (klik).

Toppery , świeczki i balon: Partymika

Aż Wam zazdroszczę, jeśli zdecydowaliście się ją upiec…

Serdeczności

Comments 2

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *