Muffiny z czekoladą. Klasyka. Niezastąpione na deszczowe dni, chandrę i kiermasz w przedszkolu. Kiedy chcemy łatwo, szybko, pysznie i z czekoladą. Każdy z nas ma na coś przepis, z którego korzysta od lat i nie szuka innego, bo ten który ma jest świetny. Poniższy przepis Nigelli Lawson, znany w oryginale jako ,,chcolate chips muffin” jest dla mnie właśie jednym takich niezawodnych, sprawdzonych przepisów.
Składniki:
Na ok. 12-14 muffinek
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 175 g drobnego cukru
- 150 g czekoladowych groszków lub drobno posiekanej czekolady (u mnie pół na pół gorzka z mleczną)
- 250 ml mleka (najlepiej 3,2%)
- 90 ml oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier, kakao i większość (2 garści zostawić), czekolady umieścić w jednej misce i wymieszać.
W drugiej miseczce umieścić wszystkie mokre składniki, tj. jajko, mleko, olej, ekstrakt wanilii i wymieszać je widelcem/trzepaczką.
Mokre składniki przelać do suchych, i przemieszać do połączenia się składników, tak by nie było widać mąki.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Każdą papilotkę napełnić ciastem do około 3/4 wysokości foremki.
Na górę każdej muffinki powtykać po resztę kawałków czekolady
Piec przez około 20 minut w temperaturze 190 – 200°C (najlepiej grzałka góra-dół)
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dużo dobrej czekolady i samych niezawodnych przepisów tej jesieni Wam życzę…
Comments 2
genialny przepis! pierwszy raz jestem w 100% zadowolona z muffinek, są delikatne, smaczne i idealnie czekoladowe. Do tej pory nie lubiłam piec babeczek, bo były zbite, nigdy nie delikatne i miękkie. Dziękuję i polecam!
Author
Bardzo się cieszę, niech Ci służy! <3